Pozitíne účinky kolagénu na náš oragnizmus

Čoraz viac sa vo svete výživy spomína kolagén. Nie je to ale žiadna novinka. Kolagén sa v našom tele prirodzene vyskytuje a je to najkomplexnejšia bielkovina. Nachádza sa v kostiach, svaloch, pokožke, cievach, v šľachách, teda takmer v celom tele.

collagen_2020

Telo si kolagén prirodzene vytvára, ale problém je, že čím je človek starší, tým menej kolagénu sa mu prirodzene tvorí. V dôsledku nedostatku kolagénu sa tvoria vrásky, koža je ovisnutá, alebo začínajú bolieť kĺby, či sa prejavujú iné príznaky starnutia.

Prečo práve kolagén?

Po 30 tom roku si telo už nedokáže tak efektívne vytvárať dostatok kolagénu. Ak máte niekedy pocit, že vás začínajú bolieť kĺby, alebo šľachy, je to možno prvotný príznak toho, že telu chýba kolagén.  Táto bielkovina napomáha aj v boji proti rôznym iným ochorenia kĺbov, alebo pohybového aparátu.

Kĺby a trávenie

Dopriať by si ho mali najmä športovci, alebo ľudia so zvýšenou aktivitou. Kolagén je vlastne niečo ako mazivo na vŕzgajúce pánty na dverách, len v tomto prípade ide o kĺby. Nezastupiteľnú funkciu má aj v oblasti zažívania. V tráviacom ústrojenstve vytvára ochranný povlak, ktorý chráni sliznicu čreva. Taktiež napomáha k lepšiemu hojeniu rôznych rán.

Chudnutie a kolagén

Kolagén zlepšuje metabolizmus a znižuje chuť do jedla. Zrýchlenie metabolizmu sa dostaví aj vďaka aminokyseline, ktorá sa volá glycín. Táto aminokyselina prináša cukor z krvi do tkaniva a tak sa zvyšuje energia. Taktiež pomáha pri redukcii celulitídy. Keď má telo dostatok kolagénu, vtedy je pleť vypnutejšia a neobjavujú sa na nej nepekné hrbolčeky, prejav celulitídy.

Krásna aj navonok

Kolagén sa stará aj o to, aby sme mali krásne vlasy, pleť, nechty, ale aj zuby a ďasná. Kolagén sa totižto nachádza v celom tele a jeho nedostatok sa prejaví nie len na štruktúre pleti, ale aj na vlasoch nechtoch a zuboch. Vďaka kolagénu sa dajú vyriešiť mnohé zdravotné problémy.

Strava, alebo doplnky výživy?

Kolagén sa prirodzene nachádza najmä vo vývaroch z kostí, alebo z mäsa. Museli by ste však konzumovať takéto jedlo každý deň. Preto je aj možnosť prijímať kolagén vo forme doplnkoch výživy. Vyberajte si kolagén ktorý je čistý, s prídavkom vitamínu C. Čím viac kolagénu doplnok obsahuje, tým viac by mal obsahovať aj C vitamín, ktorý pomáha telu vstrebať kolagén. Existuje množstvo preukázateľných výsledkov, ktoré svedčia o tom, že kolagén je veľmi potrebný pri správnom fungovaní tela. Skúste sa o presvedčiť o tom aj vy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.