Skúsenosti s kontrolou na preventívnej klinike

Napísal Zhovárala sa Michaela Conzarová 04. marec 2020

Vyskúšala som na vlastnej koži neinvazívne vyšetrenie dolných končatín, pretože celoživotne športujem. Stretla som sa so sympatickou pani doktorkou Evou Chynoradskou (kardiológ, internista), s ktorou sme sa najprv porozprávali o tom, že „čo ma bolí a kde ma pichá“.

Nasledovalo interné vyšetrenie, pri ktorom mi odmerali tlak, skontrolovali funkciu dolných končatín a nakoniec zmerali pľúcnu ventiláciu. Výsledky boli vzhľadom na vek výborné. Len tlak bol dosť zvýšený, ale v mojom prípade išlo o syndróm bieleho plášťa, lebo vždy u lekára mám oveľa vyšší tlak ako pri domácom meraní... Potom som pani MUDr. Eve Chynoradskej z Prevention Clinic dala zopár otázok.

femme: Akí klienti vás vyhľadávajú? Sú medzi nimi i mladí ľudia?

MUDr. Eva Chynoradská: Vyhľadávajú nás všetky vekové kategórie. Vek nezohráva dôležitú úlohu, nakoľko poruchy sú ovplyvnené mnohými faktormi, ako napríklad sedavé či stojaté zamestnanie, nadmerná  športová aktivita, nadváha, fajčenie, diabetes, dedičnosť a ďalšie. Prichádzajú s niektorými špecifickými príznakmi, ako napríklad krívanie, opuchy nôh, chladné končatiny či problémy s nechtami. V ambulancii sme mali na vyšetrení už aj 12 ročnú slečnu a najstaršia bola 96 ročná pani. 

femme: Má vplyv na zdravotný stav uponáhľaná doba, permanentný stres? Koho sa ohrozenie viac týka, žien alebo mužov?

MUDr. Eva Chynoradská: Stres je spúšťač všetkého a žijeme v dobe keď je málo pohybu, sedavých zamestnaní a nezdravého stravovania. Často sa zabúda na pitný režim, ktorý má veľký vplyv na zachovanie zdravých ciev. Pohlavie v tomto prípade nezohráva rozhodujúcu úlohu.

femme: Staráte sa aj o ďalší priebeh liečby vyšetrených pacientov, ak to niekto potrebuje, alebo si už pacient musí sám nájsť vhodného lekára?

MUDr. Eva Chynoradská: Pokiaľ ide o ľahké zdravotné zistenia,  nastavíme pacientov tak, aby vedeli čo je potrebné robiť. Závažnejšie zdravotné zistenia a poruchy, si vyžadujú už špeciálne vyšetrenia cez výmenný lístok u svojho praktického lekára, kde dáme odporučenie. V takýchto prípadoch, dokážeme poradiť na základe skúseností a dobrých referencií,  kde sa vykonávajú kvalitné chirurgické zákroky.

Kontakt: MUDr. Eva Chynoradská - kardiológ, internista.

Objednať sa na preventívne neinvazívne vyšetrenie môžete SPRÁVOU alebo telefonicky na tel čísle +421940507090. Takisto sme na facebooku stranka Prevention Clinic, kde nájdete bližšie informácie s možnosťou objednať sa.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.