Vytlačiť túto stránku

Migréna a zázrak prírody

Napísal Madam Arnika 24. december 2016

Stámilióny ľudí na svete slovo migréna doslova desí. Napriek tomu, že ju spôsobuje mnoho faktorov, jej pravú príčinu nie je ľahké identifikovať. Prejavuje sa ukrutnou bolesťou hlavy, nevoľnosťou či dokonca vracaním. 

migrena 1200x800

Migréna síce neohrozuje život, ale pre toho, kto ňou trpí, je doslova nočnou morou. Presný mechanizmus vzniku migrénovej bolesti nie je známy, a preto je aj liečba často komplikovaná a zameriava sa prevažne na potlačenie bolesti, čo je paradoxne často príčinou postupného zhoršovania stavu.

NAJČASTEJŠIE PRÍČINY BOLESTI HLAVY:

• Nedostatok tekutín
Najrozšírenejšou príčinou bolestí hláv býva taká jednoduchá vec, akou je nedostatok tekutín a dehydratácia. Preto pred tým, než siahnete po lieku, skúste vypiť 4 dcl čistej, nebublinkovej vody a počkať 15 minút. Ak bolesti neprejdú, prípadne sa aspoň nezmenšia, až potom pristúpte k ďalším metódam.
• Stres
Bolesti často vyvoláva aj emocionálny stres a fyzické vplyvy. Môže ísť tiež o kombináciu všetkých týchto faktorov. Na odbúranie stresu existuje množstvo prístupov v závislosti od zdroja stresu (práca, vzťahy, financie a podobne). Jednou univerzálnou, pomerne účinnou a jednoducho vykonateľnou metódou je napríklad aromaterapia.
• Problémy s krčnou chrbticou
Ďalšími dôvodmi môže byť nedostatok kyslíka alebo objem krvi prúdiacej do hlavy ako dôsledok zlej polohy krčných stavcov. Návšteva chiropraktika, ktorý má skúsenosti z aplikovanej kyneziológie a kranio sakrálnej terapie môžu poskytnúť odpovede na vaše problémy.
• Unavené oči
Častou príčinou bolestí hláv bývajú tiež unavené oči. Precvičovanie očných svalov silným prižmúrením viečok a následným držaním zatvorených očí počas niekoľkých sekúnd dokáže dopomôcť k relaxácii týchto svalov. Rovnaký efekt je možné dosiahnuť občasným rýchlym preklipkávaním, tvrdí doktor Jacob Liberman, autor knihy „Dajte dole okuliare a pozerajte“. Pravidelná ročná prehliadka zraku je rovnako dôležitá vec. Zistí napríklad, či nemáte v oku vysoký tlak, ktorý môže bolesti hlavy vyvolávať.
Cyklické faktory
Na zistenie, či sa náhodou nejedná o cyklické faktory, skúste zodpovedať nasledujúce otázky: Kedy dochádza k bolestiam hlavy? Súvisia s pravidelným menštruačným cyklom? Prichádzajú bolesti hlavy pravidelne v určitú dennú alebo nočnú hodinu? Ak sa vám podarilo identifikovať túto príčinu, riešenie bude na to nadväzovať. Keďže však nie je možné sa cyklom vyhnúť, vyskúšajte na zmiernenie príznakov niektoré z ďalších odporúčaní uvedených v tomto článku.
• Senzitivita na svetlo
Musíte chodiť von na priame slnko vždy s tmavými okuliarmi, inak vám začne v hlave pulzovať? Potom ste zrejme senzitívny na svetlo. Jednou možnosťou je vyhýbať sa prudkému svetlu. Vaša senzitivita môže súvisieť aj s nedostatkom nejakého vitamínu.
• Zlé trávenie
Zlé trávenie je zodpovedné za veľké množstvo zdavotných potiaží. Začlenenie tráviacich enzýmov do vašej stravy (ak ich potrebujete) často dokáže byť prekvapivo efektívne v predchádzaní bolestiam hlavy.
• Chemikálie a toxíny z vášho okolia
Ďalšou z najčastejších príčin bolestí hláv bývajú tiež zaťažujúce vplyvy rôznych chemikálii pochádzajúcich zo životného prostredia. Napríklad: výpary čistiacich prostriedkov, výpary pracích práškov, cigaretový dym, výfukové plyny áut, osviežovače vzduchu doma, v aute či na toalete (obsahujú nebezpečné látky ako pyžmá a ftaláty), výpary na pracovisku (vrátane kancelárii – napríklad z nábytku alebo aj kancelárskej techniky, tonerov a podobne). Ak sa u vás vyskytujú bolesti hlavy pravidelne na rovnakom mieste doma či v zamestnaní, skúste identifikovať či sa tam nenachádza niektorý z vyššie uvedených vplyvov.
• Prepracovaná myseľ
Ak ťažko duševne pracujete, myseľ vám neraz beží na plné obrátky a nevie sa zastaviť. Prejavuje sa to najčastejšie problémami so spánkom a neraz aj bolesťami hlavy. S ukľudnením mysle dobre pomáha pomalé a hlboké dýchanie. To dokáže tiež uvoľňovať emócie, fyzické nevoľnosti a odpor spájaný s niektorými bolesťami vyplývajúcich z psychického napätia.

Nezabúdajte na to, že hlavným cieľom je udržiavanie rovnováhy a znovunastolenie harmónie do vášho tela, mysle a ducha. K dispozícii máte množstvo šetrných spôsobov a časom overených stratégii. Jedným z nich sú určite bylinné kvapky DR. MIGRENIUS One Touch©
Sú pripravené zo 6 vybraných a starostlivo harmonizovaných bylín.
Sila cenných rastlín priaznivo pôsobí pri migrénach a bolestiach hlavy, nevoľnosti, bolesti brucha, menštruačných bolestiach, aj pri zvýšenej citlivosti na svetlo a hluk a prináša relaxáciu, úľavu a pohodu.

Bylinné kvapky DR. MIGRENIUS One Touch© môžete zakúpiť v predajni Madam Arnika v Pezinku www.madam-arnika.com, cez e-shop na webovom portáli www.dr-migrenius.de alebo objednať na webovej stránke www.prvaprirodnalekaren.com.