Zatočte s nachladnutím: Tipy na babské recepty, ktoré vás postavia na nohy

Prechladnutie z času na čas prepadne každého. Najmä obdobie jesene a začiatku zimy je na pre náš organizmus náročné. Útočia na nás zmeny počasia a vírusy, ktoré sa vo vykúrených miestnostiach šíria veľkou rýchlosťou.

freepik_influenza_1

Prejavy nachladnutia už dobre poznáme: bolesti hlavy, nádcha, škriabanie v krku a bolesť hrdla, únava a nechuť, zvýšená teplota. V takomto stave sa nedá nič robiť - musíte ostať doma. Nachladutie nie je nič príjemné, najlepšie sa ho zbaviť čo najskôr. Poradíme vám pár receptov, ktoré vám pomôžu. Oslobodia vás od nepríjemných prejavov choroby a nabijú vás energiou tak, že sa vám nebude chcieť ležať v posteli.

Zažeňte neduhy ako námorník

freepik_apple_tea20

Rum je skutočným liekom. Námorníci ho pili nie len proti zlej nálade, ale aj proti rôznym chorobám. Zmierňuje bolesti svalov, škriabanie v krku a nabije vás energiou. Pravidelné pitie malého množstva kvalitného rumu pomáha aj ako prevencia ochorení srdca a ciev, osteoporózy, Alzeimerovej choroby. 

Pri nachladnutí je najlepšie pridať si poldeci rumu do horúceho bylinkového čaju s citrónom a medom. Namiesto bylinkového čaju môžete použiť čaj z ríbezlí, malín či čučoriedok.

Dávajte si však pozor na množstvo. Ak by ste vypili priveľa alkoholu, mohol by vás dehydrovať a cítili by ste sa ešte horšie, ako predtým.

Liečivé účinky TATRATEA

freepik_tea1220

Tatratea je vyrobený z čierneho čaju a tajnej zmesi byliniek. Zaliaty horúcou vodou, alebo s čajom z materinej dúšky, medovky. Najrýchlejšie vás postaví na nohy čierny čaj s obsahom kofeínu.

Pridajte šťavu z citróna a trochu medu a dokonalý liečivý horúci nápoj je na svete. Tatranský čaj má vyšší obsah alkoholu a veľmi rýchlo “vypáli červa”. Opäť stačí len jedna šálka.

Babská finta na bolesť hrdla

freepik_hrdlo20

Soľ. Základný kameň každej kuchyne. A tiež zázrak na bolesť hrdla. Má totiž schopnosť rýchlo zabiť baktérie, spôsobujúce zápal v hrdle.

Kloktajte vlažnú vodu so soľou niekoľkokrát denne. Nie je to nič chutné a príjemné, zato však veľmi účinné.

Štipka soli, rozpustená vo vode, sa dá použiť aj na výplach nosa. Uvoľní hlieny aby ste mohli voľne dýchať a pomôže vám rýchlejšie sa vyliečiť.

Vitamínové bomby proti nachladnutiu

freepik_cibula20

Cesnak a cibuľa - to sú osvedčené zbrane našich starých mám proti chorobám. Sú silným antioxidantom, bohatým zdrojom vitamínu C, vitamínov skupiny B, vápnika, selénu, mangánu a ďalších minerálov.

Cesnak je najúčinnejší, ako ho skonzumujete v surovom stave. Nakrájajte ho alebo rozdrvte. Nechajte 10 minút postáť, aby sa aktivovala účinná látka alicín.

Cibuľu môžete tiež konzumovať surovú, alebo si pripravte tradičný cibuľový čaj proti prechladnutiu a chrípke. Vo veľkom hrnčeku zalejte nakrájanú cibuľu a nechajte lúhovať 15 minút. Chuť cibule zmiernite citrónom a medom.

Nepodceňujte odpočinok

Nesnažte sa vyskočiť z postele čo najskôr. Oddych a spánok je pri liečení sa nevyhnutný. Keď vás trápi horúčka, bolesť a únava, vyležte to a nechoďte medzi ľudí. Inak by ste si mohli navodiť zhoršenie choroby, zápalové stavy, niekoho nakaziť alebo pochytať iné vírusy. Potom už liečenie nebude také jednoduché.

Zdroje obrázkov: freepik.com


Ďalšie zdroje:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11238815/

https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000646/1670453/Vyskusajte-tradicny-liek-nasich-predkov--Cibulovy-elixir-proti-chripke-ma-obrovsku-silu-

https://vysetrenie.zoznam.sk/cl/1000661/1609831/Oblubeny-farebny-alkohol-dokaze-liecit--Objavte-prospesne-ucinky-rumu-

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.