Vytlačiť túto stránku

Máte peľovú alergiu? Vieme čo vám pomôže ju zvládnuť

Napísal TS 11. jún 2019

Kýchate, slzíte, ťažko dýchate... všetko svrbí, škriabe, opúcha... prejavy alergie môžu byť najrôznejšieho charakteru, intenzity či lokácie. Táto rozsiahla téma sa dá spracovať do mnohých článkov, my sa v tomto článku podrobnejšie budeme venovať peľovej alergii. 

polinosa19

Viete čo spúšťa peľovú alergiu?

Určite by ste hneď chceli odpovede na otázky: Alergia na peľ – lieky?, Alergia na peľ – liečba?, Alergia na peľ – príznaky? Ale poďme radšej pekne po poriadku. U nás asi najrozšírenejšia peľová alergia sa prejavuje najviac počas peľovej sezóny. Charakteristická je neprimeranou zápalovou reakciou na slizniciach a/alebo na koži na pele stromov, tráv, rastlín, bylín či kvetov. Negatívne ovplyvňuje najmä dýchacie ústrojenstvo a citlivé sliznice očí. 

Peľovú alergiu spôsobuje inhalačný alergén – peľ. Konkrétne samčie peľové zrná, sú veľmi malé a poletujú počas peľovej sezóny v ovzduší, aby sa dostali k samčím bunkám. Okrem peľu patria medzi inhalačné alergény napríklad roztoče, plesne či zvieracie alergény. Alergény v ovzduší sa roznášajú vetrom a preto môžu alergikov dráždiť aj vtedy, keď sa nenachádzajú bezprostredne pri nich. Najčastejšia je u nás alergia na peľ tráv (približne 50 %), ďalších 25 % je alergia na peľ drevín a zvyšných 25 % pripadá na peľ bylín. Mnohí pacienti môžu byť alergickí aj na viac druhov peľu. 

Príznaky peľovej alergie a liečba

Medzi príznaky peľovej alergie zaraďujeme zápal očných spojiviek, nádchu, reakcie na koži a ťažkosti s dýchaním. Pri zápale očných spojiviek je pre okamžitú úľavu od nepríjemného svrbenia vhodné použiť očné kvapky na zápal, ktoré jednak pomôžu oku zbaviť sa alergénov a zároveň ho ochránia pred vstupom ďalších alergénov do sliznice. 

Alergická nádcha sa prejavuje zápalom sliznice nosa, charakterizovaným niektorým z nasledovných príznakov: kýchanie, svrbenie (alebo iný dráždivý pocit v nose), výtok z nosa, upchávanie nosa.  S nádchou sa môže vyskytovať jeden alebo viacero pridružených prejavov ako je svrbenie očí, uší, bolesti hlavy, poruchy spánku a pod.

Reakcie na koži majú formu začervenaných a svrbivých ložísk na miestach, kde sa zvyknú alergény ukladať – napríklad v záhyboch lakťov či kolien. 

Ťažkosti s dýchaním môžu prerásť až do prieduškovej astmy, ktorá sa prejavuje hvízdavým sťaženým dýchaním a kašľom, čo môže vyústiť až do spánkových ťažkostí a pocitom únavy.

Ak už sú príznaky peľovej alergie akútne, resp. sa opakujú počas niekoľkých po sebe nasledujúcich peľových sezón, užívanie voľnopredajných antihistaminík (antihistaminiká bez predpisu)  sa neodporúča. Spoľahlivejšie je nechať sa vyšetriť u odborníka – alergológa, liečba alergie bude efektívnejšia. 

Peľová sezóna je u každej byliny či dreviny iná. Peľový kalendár zobrazuje celoročný prehľad obdobia kvitnutia najčastejších rastlinných alergénov. Údaje v kalendári sa môžu posúvať vzhľadom na počasie, priebeh zimy, začiatok peľovej sezóny a podobne.