Zaostrite na oči a chráňte si svoj zrak!

Žijeme v hektickej dobe, ktorá si vyberá svoju daň. Dlhodobé namáhanie zraku prácou pri počítači môže časom spôsobiť rozmazané videnie...


... zvýšenú citlivosť na svetlo, pálenie, bolesť hlavy a ďalšie nepríjemné ťažkosti. Tento zoznam by mohol ešte dlho pokračovať. Urobte niečo preto, aby bol váš register problémov so zrakom čistý!

Gény sú nemenné

Je pravdou, že problémy zraku vyvolávajú vonkajšie faktory a spôsob života, no väčšina dioptrických chýb má zárodok už v genetických predispozíciách. Celé rodiny trpia zhoršeným videním a je len mizivá šanca, že sa tomu niektorá generácia vyhne. Ak trpia obaja rodičia krátkozrakosťou, je vysoká pravdepodobnosť, že ich dieťa bude mať identickú diagnózu, a teda i výšku dioptrií.

Syndróm počítačového videnia

Všetko, čo dnes chcete vedieť, nájdete na internete. Preto naše prsty nonstop ťukajú do klávesnice pracovného počítača, doma rolujeme obrazovky tabletov a ešte niekde medzitým počas dňa stíhame na našich smartfónoch sledovať, čo sa deje vo svete. Tento náš zaužívaný spôsob života však naše oči núti pracovať intenzívnejšie, a tým ich vystavuje veľkej námahe a záťaži. A takto vzniká čoraz početnejšia súčasná generácia so syndrómom počítačového videnia. Ste jej súčasťou? Zistite to na základe jej znakov:

-  čítanie textu na papieri je ťažšie, písmená sú v pohybe, neostré a mihajú sa vám pred očami odlesky a odrazy;

- oči sa rýchlo unavia či sčervenajú;

- pozorujete rozmazané videnie i vo voľnom priestore;

- mávate suché a podráždené oči;

- pociťujete tupú bolesť hlavy.


Ako si pomôcť?

1.
Pobyt na čerstvom vzduchu

Ak trávite veľa času vo vnútri, v uzavretom priestore s umelým osvetlením, šošovka je nútená viac zaostrovať na blízko a zrenička sa prirodzene rozširuje. Naopak, vonku šošovka nemusí na zaostrenie vydávať také veľké úsilie, preto sa nám pozerá príjemnejšie. Čas, ktorý strávite na čerstvom vzduchu, je tak časom, ktorý investujete do svojich očí. K tejto prirodzenej zrakovej terapii by ste mali viesť i deti. Ak presedia celý víkend pri počítači či televízore, šošovky sú razom prepracované, svaly, ktorými zaostrujú, sa dostávajú do kŕča a začne sa u nich prejavovať očná svalová únava. S ňou potom ruka v ruke prichádzajú pocity únavy, bolesti hlavy či dokonca podráždenosti a nevrlosti.

2.
Dopujte telo vitamínmi

Pre zdravie očí je dôležitá i vyvážená strava, ktorú telu dodávate. Hryzkaním mrkvy sa síce dioptrií nezbavíte, ale jedálničkom bohatým na vitamín A môžete sietnici dodávať výživu a nepriamo tak pomôcť k skvalitňovaniu zrakového vnímania na sietnici. Vitamín A, ktorý si oko žiada, nenájdete len v mrkve, ale aj v rybách, mlieku, syroch, špenáte, vajíčkach a mnohých ďalších potravinách. Podobnú službu vašej sietnici robia i ďalšie účinné látky, ako trebárs flavonoidy, zeaxantin a luteín. Výživový doplnok OcuMax®Plus Farmax okrem týchto účinných zložiek obsahuje i rastlinné extrakty z čučoriedky a očianky rostkovovej. Vňať očianky rostkovovej obsahuje množstvo flavonoidov, minerálnych látok, vitamínov, mastných kyselín a iných účinných zložiek. A teraz je navyše obohatený i o zinok, ktorý môže prispieť k udržaniu normálneho stavu zraku a k optimálnemu metabolizmu vitamínu A.


3. Šetrne s nosením šošoviek

Ak vás okuliare obmedzujú, kontaktné šošovky sú vhodnou alternatívou a zaistia vám ešte lepšie periférne videnie než okuliare. Ak však máte oči citlivé, môžu vyvolávať pocity sucha, rezania a začervenanie. Buďte opatrný najmä v lete, keď trávite čas pri vode, kde prežívajú baktérie, vírusy, chlamýdie či plesne. Mikroorganizmy sú vďaka kontaktnej šošovke v dlhodobom kontakte s povrchom oka. Chlamýdiové očné zápaly sa môžu prejaviť aj týždne či mesiace po pobyte vo vode. Pôvodcom zápalových ochorení očí môžu byť aj nádobky na roztoky a puzdrá na kontaktné šošovky, ktoré je nutné udržiavať hygienicky čisté.

4.
Stavte na hollywoodské okuliare

Trend veľkých tmavých okuliarov by nemal byť v kurze len medzi hollywoodskymi hviezdami. Aby sa v lete oči vonku zbytočne nenamáhali, potrebujú kvalitné slnečné okuliare. Tie ochránia pred poškodením šošovku a sietnicu, ale i povrch a okolie oka, ktoré by mohlo UV žiarenie poškodiť, spôsobiť zmenu na bunkovej úrovni a spustiť rakovinu. Preto sú ideálnou voľbou okuliare čo najväčšieho rozmeru, so širším rámom a UV filtrom 400 nanometrov, ktoré neprepúšťa rizikové svetlo. Pri výbere farby si dajte pozor na modré sklá, ktoré nie sú vhodné na šoférovanie, pretože znižujú intenzitu vnímania červenej a zelenej farby.

1 Komentár

  • Komentár Katarína %PM, %23 %630 %2017 %14:%okt napísal Katarína

    mne pri opakujucich problemoch ocna odporucila vyzivit oci vitaminmi a skusit si nejaky pripravok kupit, kupila som si ocutein ginkgo a uzivala ho tri mesiace, je pravda ze problemy ustupila a citila som sa lepsie takze nieco na nich bude

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.