Nebezpečné infekcie

V súčasnosti nás najnovšie straší vírus Zika a popri serióznych a oficiálnych informáciách sa objavujú aj rôzne konšpiračné teórie. Ale tými sa zaoberať nebudeme.


Zika vírus, ktorý identifikovali v roku 1947 u opíc v Ugande, sa objavuje s vysokým výskytom populácie komárov v tropických oblastiach, ale rozšíril sa už aj do Európy. Patrí medzi flavivírusy, ktoré spôsobujú infekčné ochorenia encefalitíd prenášaných komármi, žltú zimnicu či horúčku dengue.

Na naše matky s malými deťmi číhajú infekčné ochorenia v pieskoviskách, ktoré si môžu priniesť na svojich dlaniach až domov. Preto je nutné učiť deti k hygienickým návykom po príchode domov už od ranného detstva.

Mikroflóra, ktorá sa vyskytuje na našich dlaniach je v skutku bohatá. Podľa najnovších štúdií sa na každej ruke nachádza medzi 10 000 až 10 000 000 najrôznejších baktérií a vírusov. V priemere ich nájdeme 12 000 na prste jednej ruky.

Kalifornská mikrobiologička Tascha Sturm, ktorá je sama matkou,  tak podrobila dlane svojho syna „malému výskumu“ po návšteve pieskoviska. V sterilnej Petriho miske nechala niekoľko dní rásť mikróby a plesne. Výsledok Petriho misky nebol príjemný. Z dlaní ich neumytých rúk na nich číhali črevné infekcie (Escherichia coli, Clostridium difficile), žltačka (Hepatitida A,B,C,D,E), zápal úzlín (Toxoplzma gondii), očí, pľúc, priedušiek (Pseudomonas aeruginosa), infekčné zápaly a opary (Herpes simplex), kožné ochorenia a infekcie (staphyloccocus aureus MRSA, Streptococcus pogenes) a nechýbal ani tetanus (Clostridium tetanus).

 

Baktéria Pseudomonas aeruginosa 

Pri porovnávaní neumytých dlaní medzi mužmi a ženami sa zistilo, že ženské dlane obsahujú oveľa viac baktérií ako mužské. Väčšina dámskych kabeliek obsahuje na desiatky tisíc baktérií. Častá je baktéria Pseudomonas aeruginosa, ktorá spôsobuje infekcie očí či stafylokok, ktorému „vďačíme“ za kožné infekcie. Stery, ktoré odobrali z kabeliek potvrdili väčší výskyt  baktérií na textíliách a prírodných usniach ako na taškách z umelej kože. Prírodné materiály majú hubovitú textúru, ktorá je ideálnym prostredím pre baktérie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.