8 tipov na dobrý zrak

Hovorí sa, že oči sú najcennejším orgánom ľudského tela a veľa o tom vedeli aj tí najslávnejší maliari histórie. Rembrandt, či Claude Monet sa vyrovnávali so sivým zákalom...


Van Gogh trpel pravdepodobne zeleným zákalom a Francisco Goya na sklonku života dokonca oslepol. Znehodnocovalo to ich prácu a sťažovalo život. „Očné chyby a vady netreba podceňovať. Nepriaznivo ovplyvňujú ľudský život a pritom pri včasnej diagnostike sa dajú jedoducho odstrániť resp. upraviť,“ dodáva MUDr. Peter Žiak, PhD. z očného centra UVEA. Foto: Očné centrum UVEA

1. Správne sa stravujte - jedzte veľa zeleniny

Našim očiam najviac pomáha zelenina a ovocie, ktoré obsahujú prírodné vitamíny a látky dôležité pre zrak. Dokonca niekoľko vedeckých štúdii hovorí o tom, že ak zjete denne aspoň tri porcie ovocia, vyhnete sa v starobe väčšine porúch zraku. Je potrebné nezanedbávať všetky druhy vitamínov a hlavne konzumovať vitamíny A, B, C, D a E, ktoré nájdete prevažne v mrkve, zelenej listovej zelenine, citrusových plodoch a rybách - tu sú ešte prítomné aj vhodné tzv. omega 3 mastné kyseliny. Doporučuje sa jesť zeleninu žltej farby pre obsah špeciálnych pigmentov. Tak isto sú pre obsah antioxidantov a pigmentov vhodné čučoriedky.

2. Obmedzte fajčenie

Fajčenie cigariet zvyšuje riziko vzniku ochorenia VPMD ( vekom podmienená makulárna degenerácia), ktorá môže viesť až k slepote. Fajčenie vás vystavuje väčšiemu riziku straty zraku vo vyššom veku. Čím viac fajčíte, tým väčšie je riziko. A to aj pre ľudí, ktorí s vami žijú.

3. Vhodný kofeín

Ak máte syndróm suchého oka, pomôže vám káva. Dokonca lekári z Tokijskej univerzity hovoria o tom, že kofeín zvyšuje slzivosť a ochraňuje oči pred vysušovaním. Ak nepijete kávu, v lekárňach nájdete „umelé slzy“, ktoré vám prinesú rýchlu úľavu.

4. Dávajte si pozor hlavne v lete

Oči v lete ohrozuje najmä silné slnečné žiarenie a voľné radikály, spôsobené ultrafialovým žiarením. Je to dôležité, keď športujete, prechádzate sa alebo sa len opaľujete na slnku. Vaše oči sú vystavené najsilnejšiemu slnečnému žiareniu najmä v dopoludňajších hodinách a popoludní, kedy je slnko v približnej rovine s očami. „Chrániť sa môžete dobrými slnečnými okuliarmi s kvalitnou UV clonou, antioxidantami a dostatočným príjmom karoténu, zinku, selénu a vitamínov C a E,“ hovorí MUDr. Michal Králik konateľ kliniky UVEA, ktorá má aj vlastnú optiku.

5. Nepodceňujte prácu s počítačom

Podľa viacerých štúdií pozeranie do monitora zrak neničí. Je však dôležité si uvedomiť, že keď pracujeme a pozeráme sa na monitor, zabúdame žmurkať a oči sa nám tak vysušujú. Zatiaľ čo bežne žmurknete asi 20x za minútu, pri práci s počítačom je to len osemkrát.

6. Pozor na slabé svetlo

Dávajte si pozor a chránte si oči aj pred slabým svetlom. „Pri čítaní má svetlo dopadať na knihu zhora a spoza vás. Pri práci na počítači stlmte jas monitora, pri sledovaní televízora je vhodné mať rozsvietené menšie svetlo tak, aby sa neodrážalo na obrazovke, a aby vás neoslňovalo,“ vysvetľuje MUDr. Peter Žiak, PhD.

7. Nechajte si pravideľne skontrolovať zrak

Či už pociťujete, že sa vám zhoršil zrak, ste krátkozraký alebo ďalekozraký, nezanedbávajte vyšetrenie zraku. Už v ranných štádiách je možné odhaliť krátkozrakosť alebo takzvanú myopiu, ktorá je v súčastnosti najrozšírenejšou očnou vadou. „Čím skôr je diagnostikované ochorenie, tým skôr sa dá liečiť. Napríklad zelený zákal sa zistí často až vtedy, keď je poškodený očný nerv, a vtedy už môže byť neskoro,“ vysvetľuje MUDr. Peter Žiak, PhD.

8. Nech vás strach z operácie očí neodradí

Nemusíte sa báť operácie očí aj keď predstava použitia lasera môže byť niekedy odstrašujúca. Pacient je síce pri operácii laserom pri plnom vedomí, oko je však lokálne znecitlivené kvapkami. Samotný zákrok je preto, pri všetkých operačných metódach kliniky UVEA, bezbolestný.

Viac informácii na  www.uvea.sk


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.