Nie je všetko zlato, čo sa blyští!

Ani zlatá žila! Pozrite sa pravde do očí! Dlhodobé sedenie či státie, stres, dlhé hodiny strávené za  volantom, zlá životospráva alebo tehotenstvo.


To všetko zvyšuje možnosť výskytu hemoroidov. V podstate je to v súčasnosti aj životný štýl mnohých ľudí. Chúlostivé ochorenie s nepríjemnými príznakmi sa môže týkať veľmi ľahko aj vás. Alebo sa vás už týka, no vy o tom ani len netušíte. Takto „nevedomých“ je viac ako polovica. Takmer 10% ľudí, ktorí hemoroidmi trpia, sa vôbec nelieči. Príznaky prvého štádia jednoducho pretrpia. To sa ešte dá. Horšie je, že hemoroidálne ochorenie je progresívne, a teda postupuje. V horších fázach sa už žiaľ prehliadnuť nedá.

Verejná mienka o slove hemoroidy nie je veľmi pozitívna. Ľudia zhruba tušia, čo to asi je, väčšinou s tým však nechcú mať nič spoločné, o probléme nehovoria, lekárovi sa oblúkom vyhýbajú a v najhoršom prípade sa snažia symptómy ochorenia prehliadnuť. Chyba! Ak podchytíte problém v jeho začiatkoch, nedospeje do hrozivých rozmerov a ochorenie dokážete pri dodržiavaní istých zásad držať relatívne pod kontrolou. Aby ste mohli problém začať riešiť, je potrebné si ujasniť, čo presne hemoroidy sú, aké sú ich príznaky a ako sa liečia.

Čo presne hemoroidy sú?

Hemoroidy sú v podstate zväčšené kŕčové žily v konečníku. Odtiaľ pochádza aj ľudové pomenovanie „zlatá žila“.  Toto ochorenie patrí v súčasnosti k tým najrozšírenejším. Hemoroidy sa prirodzene nachádzajú v každom ľudskom tele. Ak o nich nevieme, všetko je v poriadku. Tým, že sú žily v konečníku v dolnej časti tela, sú extrémne citlivé. Oproti ostatným žilám nemajú vo vnútri chlopne, ktoré by zabraňovali spätnému toku krvi, čo ich prácu výrazne sťažuje. Ak sa zväčšia a zapália, hemoroidy sú na svete. Prejavujú sa krvácaním z konečníka, bolesťou a pocitom tlaku v konečníku, svrbením a výtokom z konečníka.

Nie je úplne jasné, čo ochorenie vyvoláva, ani mechanizmus jeho vzniku. Ak však máte niekoho v rodine s týmto problémom, je 42-percentná šanca, že sa vyskytne aj u vás. Spôsobuje ho viacero faktorov. Okrem spomenutej genetickej predispozície, je to vyšší vek, choroby a stavy, ktoré sú spojené s dlhodobým zvýšením vnútrobrušného tlaku, čo zahŕňa aj tehotenstvo. K vzniku prispieva aj zlá strava, dlhé sedenie či zápcha.

Prevencia nadovšetko

Podniknúť pár krokov k liečbe, či prevencia, sú rozhodne lepšou voľbou než zatváranie očí pred problémom. Z malých nepríjemností sa totiž môže vyvinúť závažný zdravotný problém. Až 87% pacientov si myslí, že sa časom ochorenie nezhorší. Opak je pravdou. V treťom štádiu budete plakať, že ste to prvé zanedbali. Nasledujúce riadky neslúžia na to, aby vás vystrašili, ale aby ste si uvedomili následky zanedbania a podcenenia ochorenia v začiatkoch.

V počiatočnom štádiu ochorenia sa hemoroidy prejavujú zvyčajne pri stolici a sprevádzajú ju nepríjemné pocity ako bolesť, svrbenie a tlak. Druhé štádium sa už vyznačuje vykĺznutím zapálených kŕčových žíl - hemoroidov počas tlaku na stolicu, ale po skončení sa spontánne vrátia na pôvodné miesto do análneho kanálu. Počas tretej fázy hemoroidy pri tlaku na stolicu vykĺzajú, no samovoľne sa do análneho kanála nevrátia. Preto je potrebné ich manuálne zastrčiť. Štvrté štádium si už vyžaduje chirurgický zákrok. Hemoroidy sa totiž nedajú vrátiť na pôvodné miesto bez ohľadu na to, či sa chystáte na záchod alebo nie.





Aby ste vyššie uvedeným nepríjemnostiam predišli, dodržiavajte pitný režim a análnu hygienu, dbajte na to, aby vaša strava bola bohatá na vlákninu, obmedzte korenisté jedlá a alkohol, hýbte sa a športujte. Ideálna je kombinácia používania výživového doplnku Diosminol micro, s lokálne účinkujúcimi látkami obsiahnutými v krémoch, géloch, čapíkoch a mastiach.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.