Stravou proti rakovine

Americká dietologička Mary Flinnová vydala knihu o stravovaní, v ktorej vychádza zo svojho 25 – ročného výskumu a praxe.


Vytvorila špeciálny program pre riešenie karcinómu prsníka pre zdravé ženy, rovnako ako pre tie, ktoré sa zotavujú z tejto choroby.

„Nadváha patrí medzi najväčšie rizikové faktory väčšiny ochorení, vrátane rakoviny prsníka a preto by sa všetky ženy mali zamerať práve na ňu. Chudnutie je polovica boja, druhá polovica sa týka zníženia rakovinových biomarkerov – proteínov a látok v krvi, ktoré upozorňujú na vysoké riziko vzniku ochorenia,“ vysvetľuje pre Daily Mail Mary Flinnová.

Diéta doktorky Flinnovej je založená aj na potravinách bohatých na tuky, podľa nej totiž nízkotučná strava môže mať vplyv na rozvoj nádorového ochorenia. Vo výskume poukazuje na 50 000 žien, ktoré sa doňho zapojili. Vedecké pozorovania zistili, že nízkotučná strava môže zdvojnásobiť riziko rakoviny prsníka, asi preto, že organizmus potrebuje určité množstvo tuku v strave, aby vedelo spracovať a metabolizovať najrôznejšie živiny z potravy.

Diéta doktorky Flinnovej je v podstate upravená stredomorská strava. Diétny plán umožňuje v menšej miere popíjať aj alkohol. Napríklad pohár červeného vína je prospešný pre ženy, lebo obsahuje polyfenoly, ktoré potlačujú proliferáciu buniek rakoviny prsníka. Samotná diéta nie je drastická ženy pri nej nemajú hlad. Vyslovene sa nezakazujú sladké jedlá, nie je ani o rátaní kalórií, ale o tom, či má žena správne nastavený počet určitých potravín denne. Vyvážený jedálny lístok má obsahovať 1500 kalórií denne. Jedlo by malo mať vysokú biologickú a energetickú hodnotu a pestrosť, ktorá dodá telu potrebné vitamíny, minerály a bielkoviny.

Zdroj: Onko magazín/upravené


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.