Zbaľte sa na dovolenku ako profík a vyhnite sa zdravotným ťažkostiam

Sezóna dovoleniek je tu. To znamená nielen nákup nových plaviek, opaľovacieho krému a ďalšieho vybavenia, ale tiež dôkladnú prípravu v podobe cestovného poistenia a lekárničky, ktorá bude obsahovať všetko proti (nielen) letným neduhom.

woman_freepik_21

V priebehu leta a na dovolenkách sa ľudský organizmus dostáva do prostredia, ktoré pre neho nie je úplne typické. Prázdniny pri mori alebo napríklad na horách so sebou môžu prinášať množstvo nepríjemných zdravotných ťažkostí. Takže, čo by vám okrem náplastí a dezinfekcie vo vašej letnej lekárničke nemalo chýbať?

1.     Aloe vera na všetky popáleniny

Aloe vera je doslova zázračná rastlina. Obsahuje množstvo prospešných látok a vďaka svojim upokojujúcim, zvlhčujúcim a chladiacim vlastnostiam sa často používa na liečbu popálenín, nielen od slniečka. Aloe vera nepríjemné pálení zníži a pomáha ukľudniť nepríjemné pocity.

2.     Len pre ženy

V letných mesiacoch ženy sprevádzajú nepríjemné pocity v intímnych partiách. Ženy majú istú technickú nevýhodu – anatomicky je ich telo koncipované tak, že konečník, močová trubica a pošva ústia veľmi blízko pri sebe. To je fakt, s ktorým sa nedá nič urobiť. Každé z troch ústí je osídlené prirodzenými baktériami, ktoré majú svoju funkciu. Kým sú v rovnováhe, je všetko v poriadku. K ich premiešaniu a následnému premnoženiu však môže dôjsť veľmi jednoducho. Oproti zdravej sliznici, ktorá je schopná obrany, ta suchá, oslabená, alebo poranená je náchylnejšia na premnoženie baktérií vedúcich až k zápalu. Jednoduchou prevenciou na dovolenkách je napríklad pravidelné prezliekanie mokrých plaviek. Vaginálne čapíky eliminujú bakteriálne a mykotické infekcie a fungujú ako liečba miernych či silnejších výtokov. Obsiahnuté prírodné látky zabezpečujú prirodzenú biologickou rovnováhu v pošve.

3.     Preč s nachladením

Striedanie vysokých teplôt a studených klimatizovaných miestností často vede k nachladeniu. A o to nikto na prázdninách nestojí. Obranyschopnosť by sme mali posilňovať po celý rok. V prípade, že už cítite oslabenie a nepríjemné pocity po celom tele, naordinujte si napríklad  obľúbené kvapky z jadierok grapefruitu.

4.     Choroba, o ktorej sa nehovorí

Zmena prostredia a dlhé sedenie v lietadle či aute je častým dôvodom vzniku hemoroidov najmä u ľudí, ktorí majú napríklad sedavé zamestnanie, alebo trpia nadváhou. A preto sa na dovolenku vybavte aj pre prípad takýchto nepríjemností. Do kufra si pribaľte masti alebo čapíky, ktoré vás zbavia akútnych príznakov. Nezabudnite ani na vlhčené obrúsky a jemný toaletní papier. Správna hygiena je alfou a omegou zdravého pozadia.

5.     Chuťové bunky na maximum

Dovolenky sú o poznávaní. Nielen tých prírodných alebo architektonických, ale tiež kulinárskych krás. Ochutnať miestne pochutiny by malo byť povinnosťou. Príliš korenisté jedlo, morské plody, ale pokojne tiež priveľa vynikajúcej zmrzliny, môžu potrápiť žalúdok a trávenie. So sebou si do lekárničky preto pribaľte bylinkové čaje – Fenikel obyčajný, ktorý zmierňuje nadúvanie, Mätu piepornú zlepšujúcu trávenie, alebo napríklad Repík lekársky pomáhajúci pri žalúdočných ťažkostiach a problémoch so žlčníkom.

6.      Nezabúdajte na zdravie uší

Letné dovolenky sú ako stvorené na potápanie a spoznávanie podmorského sveta. Táto aktivita sa môže negatívne podpísať na zdraví zvukovodu a vniknutím vody do uší k infekcii. Rýchlym a účinným riešením môže byť ušné spreje.

7.     Dovolenka 2.0

V období pandémie covid-19 dostalo spojení „zdravie na prvom mieste“ úplne nový rozmer. Teraz je potrebné chrániť svoj organizmus o to viac. Vhodnou prevenciou a „posilňovačom“ imunity nielen na dovolenkách môže byť novinka v podobe ústneho a nosového spreja. Ten obsahuje výťažky rastliny cistus creticus, ktorý pomáha predchádzať vstupu vírusov a baktérií do organizmu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.