Pravidelná starostlivosť

Každá žena od 18 do neskorého veku by mala počas roka absolvovať určité odborné vyšetrenia, sledovať na sebe príznaky, ktoré môžu viesť k ochoreniam.

Napriek tomu je veľa chorôb (ochorenia srdca, osteoporóza a včasné rakovinové ochorenia), ktoré nemajú žiadne príznaky. A práve preto sú dôležité pravidelné vyšetrenia a kontroly.

Rizikové príznaky:
Náhly úbytok na telesnej hmotnosti viac ako 5 kg, zapáchajúci výtok z pošvy, nepravidelná menštruácia, krvácanie po menopauze, trvalý výtok z bradaviek, zmena farby, tvaru a veľkosti znamienka, podkožná hrčka, opakované bolesti hlavy spojené s vracaním, strata vedomia, mdloba, závraty bez vysvetlenia, náhla strata zraku, citlivosť na svetlo, strata časti zorného uhla, neutíchajúci kašeľ, chripenie, vykašlávanie krvi, časté hnačky alebo zápchy, ružový alebo krvavý moč, bolestivé močenie, vypadávanie vlasov, prudké výkyvy nálady

Odborné vyšetrenia sa robia fyzikálne a laboratórne, množstvo a druh vyšetrenia je závislý od veku a rizikovej skupiny.

Základne vyšetrenia
Tieto fyzikálne vyšetrenia sa robia u lekára prvého kontaktu (kontrola krvného tlaku...)Veková kategória od 18 – 40 rokov absolvuje tieto vyšetrenia raz za 3 roky. Ženy od 40 a viac rokov raz ročne. Laboratórne vyšetrenia na krvný cholesterol.

Zubné vyšetrenie sa odporúča pre každú ženu raz ročne, ak nieje potrebnéviac krát. Zhodná frekvencia platí aj pri očnom vyšetrení.

Gynekologické vyšetrenia sa delia na pravidelné gynekologické prehliadky raz ročne spojené aj s laboratórnym vyšetrením – cytológia krčka maternice. Po štyridsiatke pribudne aj vyšetrenie prsníkov na mamografe spojené so samovyšetrovaním.
V rámci gynekologických vyšetrení sa robia aj skúšky na zisťovanie sexuálne prenosných chorôb. Dnes je známych viac ako 50 takýchto chorôb.
Rakovina vaječníkov je síce menej častá, ale zato úmrtnosť je vyššia. Vyšetrenia sa robia hmatom a potom v kombinácii krvného testu C-125 a ultrazvukom pošvy. Podozrivé príznaky pri tomto ochorení sú: nafukovanie, pocit plného brucha, bolesti a prítomnosť cudzieho telesa.
Rakovina endometria je rakovinou vnútornej výstelky maternice. Rizikové sú obézne ženy s nadváhou nad 20%, diabetičky, ženy s pozitívnou rodinnou anamnézou a ženy ktoré nemajú ovuláciu.

Popri týchto základných vyšetreniach je dobré sledovať aj stav kože a pri prvých náznakoch zmeny znamienok je potrebné navštíviť kožného lekára a včasné príznaky srdcových chorôb nám môže odhaliť elektrokardiogram EKG.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.