„Zlatíčko, toto je ozaj plné baktérií“: 7 špinavších „záležitostí“ ako je toaleta. Čoho sa báť?

Napísal Kristína Chudá 08. december 2020

Myslíte si, že ak ide o baktérie a vírusy, sú najhoršie toalety a im podobné záležitosti? A že práve tu sa deti najčastejšie nakazia? Omyl. Plné bacilov, vírusov či baktérií sú ďaleko nenápadnejšie veci okolo vás, do ktorých by ste to často krát vôbec nepovedali.

bakterie_ruky20

Nechceme šíriť prehnaný strach z choroboplodných zárodkov. Dokonca si myslíme, že trocha tej špiny drobcovi neuškodí. Ak spadne dieťaťu rožok na zem, zdvihne ho a strčí do ústočiek a vy to nevidíte, nenastal koniec sveta. No napriek tomu stojí za to si uvedomiť, kde je bacilov najviac, a myslieť na to. Naučte svoje ratolesti si umývať ruky a tých menších, aby si nedávali všetko čo vidia do úst a máte vyhrané. Len to ich dokáže uchrániť od prekvapivého množstva chorôb - od črevnej virózy cez klasickú chrípku až po žltačku.

Zoznam vecí, ktoré sú plné baktérií a možno o tom ani neviete:

1. Doska na krájanie

Najlepšie a najzaujímavejšie hračky pre drobcov sú v kuchyni. Hrnce, varešky či rôzne dosky v detskej hre slúžiace ako bubon. No po takej bubnovačke na doske by si mal váš drobec umyť ruky? Prečo? Vedci z University of Arizona zistili, že doska na krájanie či rezanie, podotýkame čohokoľvek, má na sebe viac fekálnych baktérií ako toaletná doska. Ako to je možné? Veľkým vinníkom je surové mäso, ktorí na nej krájate. Mnoho baktérií pochádza z vnútorných orgánov zvierat.

Čistite: Umelohmotné doštičky opláchnite tekutým čistiacim prostriedkom na riad a vodou, potom ich dôkladne namočte do roztoku dvoch čajových lyžičiek bielidla a galónu vody. V prípade drevených dosiek to isté, ale použite dve polievkové lyžice bielidla na galón vody. No nenamáčajte na noc!

2. Váš smartphone alebo tablet

Veď to je len smarphone. Ten nie je špinavý. Skutočne? Štúdia v roku 2018 zistila, že telefóny a tablety na tom nie sú o nič lepšie ako dosky na krájanie. Spoločnosť otestovala 50 telefónov na choroboplodné zárodky a zistila, že priemerný telefón mal na sebe 1 479 baktérií a kožené puzdrá na telefón tento počet ešte zdvojnásobili. A ďalší nepríjemný detail! V prieskume, do ktorého bolo zapojených  1 000 respondentov, až jedna tretina pripustila, že používajú telefónov aj pri používaní toalety. "Smartphone, ktorý sa dostane do toalety, bude mať vždy na sebe neviditeľné stopy trusu a moču," uviedla v správe odborníčka na hygienu Lisa Ackerley . „Toto sa potom prenesie na ruky majiteľa."

Čistite: Baktérie zničíte vyčistením obrazoviek pomocou utierok na obrazovky alebo navlhčenou mäkkou handričkou. A v prvom rade, nechajte ich na bezpečnom mieste, mimo kúpeľne!

3. Váš koberec

Baktérie si žijú svojim životom aj v kobercoch a milujú vašu „starú kožu“ alebo odborne odumreté kožné bunky. Keďže priemerný človek každú hodinu „vyprodukuje“  asi 1,5 milióna odumretých kožných buniek, z vašich kobercov sa stáva kulinársky raj pre baktérie. Keď k tomu pridáte čiastočky jedla, domáce zviera či peľ, drobec sa môže nakaziť baktériou E. coli, stafylokokom či salmonelou.

Čistite: Pretože dôkladné čistenie váš vysávač jednoducho nezvládne, dajte si ho hĺbkovo čistiť, najmenej raz ročne.

4. Klávesnica vášho počítača

Jeden klik na klávesnicu behom vášho obeda. Ozaj to nie je až také nevinné. Keď si britskí vedci vybrali 33 objektov v kancelári, zistili, že práve klávesnica od počítača je na tom až päťkrát horšie ako toaletná doska.

Čistite: Keď obedujete, nechajte klávesnicu oddychovať. Často si umývajte ruky a sem-tam si čistite klávesnicu počítača.

5. Vaša kabelka

Ste na káve s kamoškou a vaše „zlatíčko“ sa nudí, dáte mu svoju kabelku, aby sa troška zabavilo. Nie je to najšťastnejšie riešenie. Keď britskí vedci študovali 25 kabeliek, zistili, že priemerná kabelka je trikrát špinavšia ako kancelárska stolička. Kabelky, ktoré boli používané pravidelne, každý deň, boli až desaťkrát špinavšie. Najviac sa však baktérie držia na ramienku kabelky, ale aj vo vnútri. Vualá, vírusy chrípky a žalúdka sú na svete.

Čistite: Nikdy si kabelku nepokladajte na zem a ak je to možné, pravidelne ich umývajte. Na plastové alebo kožené kabelky používajte dezinfekčné utierky.

6. Váš TV diaľkový ovládač

Možno vás to prekvapí, ale váš diaľkový ovládač to všetko „schytá“. Všetko, čoho ste sa pred vaším odpočinkom dotkli, čo ste zjedli, ostáva na diaľkovom ovládači.  Nehovoriac o tom, váš diaľkový ovládač je plný prachu. Odrobinky jedla či čiastočky prachu sa môžu dostať do škáročiek medzi tlačidlami, takže čistenie môže byť výzvou.

Čistite:  Občas utrite diaľkový ovládač dezinfekčným prostriedkom. Nezabudnite na tie malé škáročky medzi tlačidlami.

7. Tlačidlá výťahu

„Mami, môžem privolať výťah?“ Veď na tom by nič zlého nebolo. Ale štúdia univerzity v Toronte zistila, že tlačidlá výťahov vo verejných priestranstvách, ako sú kancelárske budovy či nemocnice, majú na sebe množstvo zárodkov baktérií.

Čistite: Či chcete alebo nie, váš drobec ten výťah privolá, aj keď viete, že je ten „čarovný gombíček“, ako ho nazve váš drobec, špinavý. No v kabelke vždy noste antibakteriálne utierky. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.