Úrazy a zimné športy

Neriskujte so svojim zdravím a snažte sa pohybovať na zasneženom svahu vždy s rešpektom. Na horách pri zimných športoch vám hrozí nebezpečenstvo úrazu od druhých, ako aj z podcenenia vlastných fyzických síl a schopností.

invia_heliskiing_17

Pri lyžovaní si zvoľte správne lyžiarske vybavenie, v ktorom by nemala chýbať prilba. Viazanie treba mať správne nastavené, aby lyže vypli pri páde. Aby ste sa vyhli svalovke, rozcvičte sa a pretiahnite si svaly strečingom. Viete, že medzi najviac poranené časti tela pri pádoch patria kolená? Odborníci na lyžovanie hovoria, že počet úrazov by sa znížil, keby sme vedeli správne padať. 

Manuál správneho padania: 

Pri páde vždy držte paže dopredu, lyže pri sebe a ruky nad lyžami. Nepoužívajte ruky k zabráneniu pádu a nesnažte sa stať skôr, než po páde úplne stojíte. Pri strate rovnováhy na lyžiach padajte skôr  dozadu alebo nabok. Potom sa čo najskôr postavte, aby ste neohrozovali seba aj druhých.

Pri sánkovaní sú najviac ohrozené zlomeninou ruky a nohy. Používajte sane, ktoré sú ovládateľné. Pred prvou jazdou ich vyskúšajte na menšom svahu a nenechajte riadiť malé deti. Deti predškolského veku ešte nemajú dostatočne vyvinutú koordináciu.  Pri jazde noste prilbu, sánkujte v sede a sane nepreťažujte.

Obľúbený snowboarding, má aj svoje najväčšie zastúpenie pri úrazoch. Najviac ohrozené sú zápästia, predlaktia a členky. Množstvo zranení vzniká pri skokoch na umelo vytvorených kopcoch a rôznych rampách. Predchádzať zraneniu je možné vhodnými chráničmi a odevmi na snowboard. Ak patríte medzi začiatočníkov, investujte do kurzu, kde získate správne návyky.  Nepreceňujte svoje schopnosti, pri skokoch si môžete poškodiť chrbticu a pri divokej jazde ohrozujete nielen seba ale aj druhých.

Pravidlá pre lyžiarov a snowboardistov na zjazdovkách

Zostavila ich Medzinárodná lyžiarska federácia FIS a platí na všetkých svahoch doma na Slovensku i v zahraničí. Užitočné sú pre každého lyžiara kvôli vlastnej bezpečnosti, ale hodia sa aj pre prípad, že sa stane úraz. Poisťovňa totiž spravidla preveruje, či ste dodržali všetko, čo sa má a ak nie, môže dôjsť ku kráteniu plnenia. Miesto, kde sa nehoda stala, si tiež odfoťte, ak zjazdovka nebola úplne bezpečná a narazili ste napríklad na neoznačenú dieru alebo hranu.

1. Každý lyžiar alebo snowboardista sa musí neustále správať tak, aby neohrozoval alebo nepoškodzoval niekoho iného.

2. Každý lyžiar alebo snowboardista musí jazdiť s primeraným odstupom a s ohľadom na vzdialenosť, na ktorú vidí. Svoju rýchlosť a svoj spôsob jazdy musí prispôsobiť svojim schopnostiam, terénnym, snehovým a poveternostným podmienkam, ako aj hustote premávky.

3. Lyžiar jazdiaci vzadu musí svoju jazdnú stopu zvoliť tak, aby neohrozoval lyžiarov idúcich pred ním.

4. Predbiehať sa môže zhora alebo zdola, sprava alebo zľava, ale vždy len s odstupom, ktorý poskytne dostatok priestoru lyžiarom či snowboardistom, ktorých chce predbehnúť.  

5. Každý lyžiar alebo snowboardista, ktorý chce vojsť do trate alebo sa chce po zastavení opäť rozbehnúť, sa musia rozhliadnuť hore a dole a presvedčiť sa, že to môže urobiť bez toho, že by ohrozil seba alebo ostatných.

6. Každý lyžiar sa musí vyhýbať tomu, aby sa zbytočne zdržiaval na úzkych alebo neprehľadných miestach zjazdovej trate. Lyžiar, ktorý spadol, musí takéto miesto uvoľniť čo najrýchlejšie.

7. Lyžiar, ktorý stúpa alebo zostupuje pešo, musí používať okraj zjazdovej trate.

8. Každý lyžiar alebo snowboardista musí rešpektovať značenie a signalizáciu.

9. Pri úrazoch je každý lyžiar alebo snowboardista povinný poskytnúť prvú pomoc. Niekoľko metrov nad miestom, kde zranený leží, umiestnite skrížené lyže alebo aspoň palice, aby ostatní lyžiari vedeli, že sa niečo deje, majú spomaliť a miestu sa vyhnúť.

10. Každý lyžiar alebo snowboardista, nech svedok alebo účastník, či už zodpovedný alebo nie, je povinný v prípade úrazu preukázať svoje osobné údaje.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.