Pozor, plesne!

Alergie, zmeny na koži, krvácavosť a nádorové ochorenia - to všetko môže byť dielom "obyčajných" potravinových plesní.

Všetci to poznáme: bielo-zelenkavý nevábny povlak... v džemoch, v kompótoch, na chlebe, na ovocí a iných zabudnutých potravinách. Ruku na srdce, kto z vás nikdy nepodľahol nutkaniu odstrániť pleseň a zvyšok zdanlivo čistej potraviny skonzumovať? Takéto riešenie sa však môže stať osudným. V plesniach sa totiž ukrývajú rôzne toxíny (vylučované jedovaté organické zlúčeniny), a niektoré z nich môžu byť až tisíckrát jedovatejšie ako sú napríklad ich "príbuzní" nachádzajúci sa v muchotrávkach, ktoré by si asi nikto z nás nebol ochotný položiť na tanier.

Plesňové huby sú prirodzenou súčasťou nášho sveta. V obývanom, udržiavanom byte obsahuje každý meter štvorcový v priemere okolo 75 tisíc zárodkov húb. No nie všetky plesne sú našimi potencionálnymi likvidátormi. Niektoré sú dokonca užitočné. Veda nám umožnila využívať plesne ako zbraň proti baktériam (antibiotiká), hmyzu, roztočom alebo iným hubám. Viaceré toxické látky, ktoré plesne vylučujú, sú však zbraňou namierenou priamo na nás a my sme proti nej bezmocní. Najrozšírenejšie sú plesne rodu Penicillium (223 druhov) a Aspergillus (185 druhov). V rámci oboch rodov sa nachádzajú druhy pre nás neškodné i vysoko jedovaté. Plesnivý chleba môže byť napríklad nositeľom zeleno-blankytnej plesni Aspergillus fumigatus, korá vylučuje jedovaté zlúčeniny spôsobujúce krvácanie a nevyliečiteľnú pľúcnu chorobu. Náhodnou konzumáciou plesní sa však vystavujeme i mnohým ďalším nebezpečenstvám: poškodeniu pečene a obličiek, nezvratným kožným zmenám alebo ochrnutiu centrálneho nervového systému. Najnebezpečnejšie jedy sa nachádzajú v hube Aspergillus flavus - tzv. aflatoxíny, ktoré sú jednými z najrakovinotvornejších látok aké veda doposiaľ pozná. Spôsobujú v organizme nežiadúce bunkové zmeny a rozvoj nádorového bujnenia, pričom tieto procesy môžu prebiehať nebadane a v tichosti i niekoľko rokov (preto sa rakovinové ochorenia a plesne dávajú málokedy bezprostredne do spojitosti).

Plesňové huby na potravinách by sme mali vnímať ako úhlavného nepriateľa - potraviny napadnuté plesňou sú kompletne znehodnotené a vhodné už iba na vyhodenie!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.