Vytlačiť túto stránku

Bolesť chrbta, ktorá môže signalizovať vážnejší problém

Napísal KČ 11. marec 2017

Veľa ľuďom sa už asi stalo, že ich počas dňa a pri vykonávaní určitej činnosti prekvapila nepríjemná bolesť chrbtice. Vo viacerých prípadoch za to môžu naše svaly, ktoré sa vedia pri týchto činnostiach natiahnuť, alebo neprimerane zareagovať. 

chrbat 1000x653

Niekedy už často namáhaná chrbtica jednoducho nedokáže odolávať všetkým úkonom a vie sa zo svojej pravidelnej polohy a funkcie vychýliť. V takom prípade môže dôjsť až k zmene a posunu niektorých stavcov.

Takéto náhle seknutie v krížoch sa objavuje až u 80 % pacientov, ktorý potom trpia veľkou bolesťou chrbtice. Tento stav si však nemusí zákonite vyžadovať lekárske ošetrenie a dobre pomôže aj príjemná a hlavne účinná masáž, joga cvičenie a iné podporné cviky.

V každom prípade vám bolesť chrbtice, ako nakoniec každá jedna, signalizuje, že nie je niečo v poriadku. Viac menej na to ľudia najčastejšie prichádzajú najmä počas noci a rána, keď sa prebúdzajú. Ak sú bolesti neznesiteľné, môže ísť v tých najhorších prípadoch aj o nádor alebo infekčné ochorenie.

Veľkou záťažou pre našu chrbticu môže byť aj hmotnosť, ktorá nie je kontrolovaná. Nadváha je v mnohých prípadoch spôsobená nezdravým životným štýlom, čo môže v konečnom dôsledku vplývať aj na naše kosti, pretože nedostávajú živiny, ktoré potrebujú. Možno nemusí ísť o rapídny úbytok váhy, ale vytvoriť si kalorické tabuľky a zdravo chudnúť by nebolo na škodu asi pre nikoho.

Závažné bolesti chrbtice sa môžu prejaviť v ktorejkoľvek časti, môže to zapríčiňovať aj nesprávna funkcia niektorého kĺbu, alebo už spomínaného svalu. Ranné prebúdzanie býva v dospelosti už o niečo nepríjemnejšie a človek sa cíti naozaj ako stuhnutý. Ak to netrvá dlhšie ako 30 minút je to ešte v poriadku, ale ak sa tento stav opakuje denne a niekoľko hodín, mali by ste so sebou niečo začať robiť. 

3 komentárov

  • Komentár Katarina %PM, %16 %918 %2024 %21:%feb napísal Katarina

    Dobrý večer. Mam dlhodobé bol.krížov s vyžarovanim hlavne do ĺavej str.a už to začína silnou bol.do bedrá skoro po koleno.
    Vr.2012 som.op.na Hermiu disku.
    MR a CT som mala robené dávno.
    Flektor bolesť utíši , ale neprestane bolieť.
    Brala som Gjuakaran - bol.chrbta prešla, ale krížov nie. Nahrievam sa suchým teplom.
    Čo robiť k dr.idem v apríli, ale ona len lieky.
    Mávam aj silné bol.hlavy , ktoré prejdú do migrény. Lieky nepomáhajú ani Biol.liečba Ajovi. Čo odporúčate? Ďakujem

  • Komentár Pavel %AM, %22 %279 %2023 %05:%máj napísal Pavel

    Sprava je v uvode dotazu.

  • Komentár Viera Lapinova %AM, %22 %277 %2023 %05:%máj napísal Viera Lapinova

    Treti den mam bolesti v dolnej casti chrbtice, alebo blizsie urcene v oblasti sedacej casti Podobne bolesti som mavala po pade na lad, ale to bolo davno (asi pred 30 rokmi.) Bolest posobi aj na konecnik a obmedzuje ma v chodzi. Neviem, ci to ma nieco spolocne so zapalom mocoveho mechura, ktory mam teraz v liecbe antibiotik. Zatial sa liecim Dorsiflexom a Ibalginom. Pomozu len na cas kym trva ich ucinok.Mam vyhladat lekara? Dakujem za radu a pomoc?