Hrozí vám cestovná trombóza?

Napísal Matěj Hrunka 20. jún 2011

Cestovná trombóza je jedným z rizikových faktorov súvisiacich s cestovaním na dlhšie vzdialenosti. Tomuto ochoreniu sa však dá účinne predísť.


Zistite, či aj Vám hrozí
trombóza pri cestovaní na dovolenku a aké preventívne kroky treba urobiť?

Dopravné prostriedky všetkého druhu, začínajúc automobilmi, končiac lietadlami, otvorili ľuďom nové možnosti ako v pomerne krátkom časovom horizonte prekonať veľké vzdialenosti medzi krajinami, či kontinentmi. Bohužiaľ to so sebou prináša aj nepríjemnosti, ako napríklad: „cestovná trombóza“. Toto ochorenie je najčastejšie spájané s dlhými cestami lietadlom a to hlavne v stiesnených priestoroch , v tzv. economy class (niekedy sa môžeme stretnúť i s označením „syndróm ekonomickej triedy“).

Najrizikovejšie sú lety trvajúce viac ako 5 hodín, kde človek celú dobu sedí v jednej polohe s minimálnym pohybom končatín. Tým je vyradená z činnosti tzv. svalová pumpa, ktorá pomáha návratu žilnej krvi z periférnych partií ľudského tela späť do srdca. Poloha ľudského tela v sede najviac prispieva k spomaleniu toku krvi v cievach dolných končatín. Krv vtedy v žilách stagnuje a má tendenciu zrážať sa a vytvárať tzv. tromby (krvné zrazeniny).

Najčastejšie sa tak deje v žilách v oblasti lýtka. Taký trombus potom žilu čiastočne, alebo úplne upchá, čo sa môže prejaviť bolesťou, začervenaním a opuchom v postihnutej oblasti končatiny. Trombóza, však môže prebehnúť aj asyptomaticky, tromb je po čase prirodzeným spôsobom rozpustený a postihnutá osoba tak vôbec nemusí zaregistrovať, že došlo k nejakému problému.

Pri cestovaní lietadlom sa k dvom vyššie uvedeným hlavným iniciátorom trombózy pridávajú ešte ďalšie faktory a to znížený príjem tekutín a ich zvýšené straty spôsobené suchým vzduchom v priestoroch lietadla. Navyše nižší atmosféricky tlak prispieva k aktivácii zrážania krvi.

Najvážnejšou komplikáciou trombózy žíl dolných končatín je pľúcna embólia, kedy sa vzniknutý tromb môže uvoľniť a prejsť krvou až do pľúc. Náchylnosť k vzniku trombózy, však nie je u každého človeka rovnaká. Najrizikovejšou skupinou sú obézni ľudia s BMI (body mass index) vyšším ako je 30kg/m2, osoby s vysokým vzrastom (nad 190cm) a ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu.

Ako väčšine zdravotných komplikácii, aj cestovnej trombóze sa dá vhodným spôsobom predchádzať.

Odporúča sa, hlavne rizikovým skupinám počas cesty prijímať dostatočné množstvo tekutín (minimálne 1,5 litra/5 hodín cesty) s výnimkou kávy a alkoholických nápojov. Vhodné je tiež zaradiť krátku prechádzku uličkou v lietadle, hoci aj niekoľkokrát počas letu. Vhodné je aj nosenie kompresívnych pančúch.

U veľmi rizikových osôb, napríklad po infarkte, alebo náročnej operácii je vhodné plánovanú cestu konzultovať s lekárom a prípadne zvážiť formu preventívnej antikoagulačnej liečby.

Autor: Matěj Hrunka, študent Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity

Tip spoločnosti ARIES SLOVAKIA, s.r.o.
Vyskúšajte cestovné podkolienky Avicenum 70 Travel, ktoré sú špeciálne vyvinuté na prevenciu cestovnej trombózy. Navyše sú obohatené o mikrokapsule Skintex Anti-Heavy-Legs.

 

Zdroj: Aries Slovakia,s.r.o.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.