Vytlačiť túto stránku

Krok za krokom

Napísal femme 19. apríl 2010

Chronickou žilovou nedostatočnosťou (CVI) trpí polovica populácie, pričom až dve tretiny tvoria ženy.


Ochorenia žíl sa prejavujú ako zápalmi vo vnútri, tak i navonok neestetickými kŕčovými žilami, metličkami a vredmi. Predchádzajú tomu ťažké a unavené nohy, tlak a teplo v končatinách, kŕče, mravenčenie, bolesť, opuchy a spomínané kŕčové žily. Vonkajšie a pocitové príznaky sú dôsledkom toho, že v žilách dochádza ku chronickému hromadeniu krvi, čo sťažuje jej priechod a tým sa zvyšuje jej tlak v žilách.

Prevencia CVI a včasná diagnostika sa pri nesprávnej liečbe minú účinkom. Problém vzniká vo vnútri žíl dolných končatín a tam je potrebné ho i liečiť.

Rizikové faktory

Okrem sedavého zamestnania, napríklad i tehotenstvo, hormonálna antikoncepcia, nadváha, nedostatok pohybu, fajčenie môžu prispieť k tomu, že dochádza v žilách ku chronickému hromadeniu krvi, čo sťažuje jej priechod a tým sa zvyšuje jej tlak v žilách. Žily tak strácajú pružnosť, rozširujú sa a ich chlopne dostatočne nepriliehajú. Zvýšený tlak krvi v cievach tiež narušuje medzibunkové spojenia a tým umožňuje prienik tekutiny do okolitého tkaniva, čo spôsobuje opuchy. V konečnom dôsledku môže viesť až k poruchám krvného obehu a ďalším ochoreniam. V neposlednom rade pri CVI ide aj o dedičnosť ochorenia, i keď nie je stále známy gén, ktorý ho spôsobuje.

Flavonoidy obsahujú bioaktívne výťažky z listov červeného viniča, ktoré majú protizápalový účinok. Práve prevencia a liečba prípravkami s obsahom flavonoidov, podporujú pružnosť a pevnosť cievy a tým pôsobia napríklad proti opuchom. Ďalším benefitom je, že pôsobia na celý obehový systém vrátane srdca. Spomínané flavonoidy sú účinnými látkami v prípravku Antistax®, ktorý je určeny na prevenciu a liečbu príznakov CVI už od počiatočných štádií. Je to liek na prírodnej báze, ktorý obsahuje flavonoidy (kvercetín-glukunorid, izokvercetín) z listov červeného viniča hroznorodého. Jeho užívanie potvrdilo zlepšenie mikrocirkulácie v koži už po 4 a 6 týždňoch.


Prevenciou predchádzame problémom CVI

- Kontrola váhy (obezita zaťažuje cievy a sťažuje cirkuláciu krvi)

- Pravidelná športová aktivita (plávanie, bicyklovanie) a chôdza denne aspoň 1 hodinu (posilňuje svaly a aktivuje svalovú pumpu)

- Vyhýbať sa dlhému státiu, sedeniu alebo noseniu ťažkých bremien

- Znížiť konzumáciu stimulátorov (alkohol, káva, cigarety, slané jedlá)

- Strava bohatá na vlákninu a vitamín C, dostatok tekutín

- Nenosiť obtiahnuté oblečenie, škrtiace ponožky a podkolienky

- Nenosiť topánky bez podpätku alebo s príliš vysokým podpätkom (optimálna výška podpätku je 3-5 cm)

- Spať s vyvýšenými nohami (chodidlá sú 10 cm nad úrovňou srdca)

- Vyhýbať sa prehriatiu na slnku, prekúreným priestorom

- Obmedziť kúpanie sa v horúcej vode, obmedziť návštevy sauny a parných kúpeľov

- Nepoužívať depiláciu horúcim voskom

- Typ antikoncepcie

Formy liečby prebiehajú konzervatívnym spôsobom, zmenou životného štýlu, kompresívnou liečbou, medikamentózne (napríklad pomocou flavonoidov) a radikálnou chirurgickou terapiou (sklerotizačná a chirurgická liečba), ktorá rieši následky a nie príčiny ochorenia.