Krok za krokom

Chronickou žilovou nedostatočnosťou (CVI) trpí polovica populácie, pričom až dve tretiny tvoria ženy.


Ochorenia žíl sa prejavujú ako zápalmi vo vnútri, tak i navonok neestetickými kŕčovými žilami, metličkami a vredmi. Predchádzajú tomu ťažké a unavené nohy, tlak a teplo v končatinách, kŕče, mravenčenie, bolesť, opuchy a spomínané kŕčové žily. Vonkajšie a pocitové príznaky sú dôsledkom toho, že v žilách dochádza ku chronickému hromadeniu krvi, čo sťažuje jej priechod a tým sa zvyšuje jej tlak v žilách.

Prevencia CVI a včasná diagnostika sa pri nesprávnej liečbe minú účinkom. Problém vzniká vo vnútri žíl dolných končatín a tam je potrebné ho i liečiť.

Rizikové faktory

Okrem sedavého zamestnania, napríklad i tehotenstvo, hormonálna antikoncepcia, nadváha, nedostatok pohybu, fajčenie môžu prispieť k tomu, že dochádza v žilách ku chronickému hromadeniu krvi, čo sťažuje jej priechod a tým sa zvyšuje jej tlak v žilách. Žily tak strácajú pružnosť, rozširujú sa a ich chlopne dostatočne nepriliehajú. Zvýšený tlak krvi v cievach tiež narušuje medzibunkové spojenia a tým umožňuje prienik tekutiny do okolitého tkaniva, čo spôsobuje opuchy. V konečnom dôsledku môže viesť až k poruchám krvného obehu a ďalším ochoreniam. V neposlednom rade pri CVI ide aj o dedičnosť ochorenia, i keď nie je stále známy gén, ktorý ho spôsobuje.

Flavonoidy obsahujú bioaktívne výťažky z listov červeného viniča, ktoré majú protizápalový účinok. Práve prevencia a liečba prípravkami s obsahom flavonoidov, podporujú pružnosť a pevnosť cievy a tým pôsobia napríklad proti opuchom. Ďalším benefitom je, že pôsobia na celý obehový systém vrátane srdca. Spomínané flavonoidy sú účinnými látkami v prípravku Antistax®, ktorý je určeny na prevenciu a liečbu príznakov CVI už od počiatočných štádií. Je to liek na prírodnej báze, ktorý obsahuje flavonoidy (kvercetín-glukunorid, izokvercetín) z listov červeného viniča hroznorodého. Jeho užívanie potvrdilo zlepšenie mikrocirkulácie v koži už po 4 a 6 týždňoch.


Prevenciou predchádzame problémom CVI

- Kontrola váhy (obezita zaťažuje cievy a sťažuje cirkuláciu krvi)

- Pravidelná športová aktivita (plávanie, bicyklovanie) a chôdza denne aspoň 1 hodinu (posilňuje svaly a aktivuje svalovú pumpu)

- Vyhýbať sa dlhému státiu, sedeniu alebo noseniu ťažkých bremien

- Znížiť konzumáciu stimulátorov (alkohol, káva, cigarety, slané jedlá)

- Strava bohatá na vlákninu a vitamín C, dostatok tekutín

- Nenosiť obtiahnuté oblečenie, škrtiace ponožky a podkolienky

- Nenosiť topánky bez podpätku alebo s príliš vysokým podpätkom (optimálna výška podpätku je 3-5 cm)

- Spať s vyvýšenými nohami (chodidlá sú 10 cm nad úrovňou srdca)

- Vyhýbať sa prehriatiu na slnku, prekúreným priestorom

- Obmedziť kúpanie sa v horúcej vode, obmedziť návštevy sauny a parných kúpeľov

- Nepoužívať depiláciu horúcim voskom

- Typ antikoncepcie

Formy liečby prebiehajú konzervatívnym spôsobom, zmenou životného štýlu, kompresívnou liečbou, medikamentózne (napríklad pomocou flavonoidov) a radikálnou chirurgickou terapiou (sklerotizačná a chirurgická liečba), ktorá rieši následky a nie príčiny ochorenia.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.