Čo by ste mali vedieť o respirátoroch?

Pred rokom sme kvôli obrovskému náhlemu dopytu po rúškach a respirátoroch  siahali po šijacích strojoch a šili si vlastné rúška, aby sme si mali čím prekryť dýchacie cesty. Dnes sú rúška a respirátory rôznych druhov dostupné takmer kdekoľvek.

pexels_respiratory_21

Téma rúšok a respirátorov je stále aktuálna a stala sa bežnou súčasťou našich dní a fungovania.

Súčasné platné opatrenia

Od 15. marca je povinné nosiť respirátor FFP2 nielen v hromadnej doprave a obchodných priestoroch a hypermarketoch ale už aj vo všetkých interiéroch okrem domácností. To je o dôvod viac vyznať sa v nich a vedieť ako si vybrať tak, aby sme boli ochránení čo najúčinnejšie.

Aký je rozdiel medzi rúškom a respirátorom?

Hlavný a základný rozdiel je, že rúška slúžia na ochranu okolia svojho nositeľa. Rúško je totiž voľnejšie a neprilieha dostatočne k tvári, preto človek, ktorý ho má nasadené, môže vdýchnuť okolitý kontaminovaný vzduch. Respirátory boli vyvinuté na ochranu nositeľa samotného.

Čo znamenajú označenia respirátorov?

Najčastejšie sa stretávame s respirátormi označenými ako KN95 a FFP2. Čo však tieto označenia znamenajú? Ide o označenie tried respirátorov podľa noriem, na základe ktorých sú respirátory testované. Respirátory KN95 sa testujú podľa čínskych noriem. Respirátory označené ako FFP2 sú testované podľa európskych noriem a sú prispôsobené tak, aby čo najlepšie sedeli na „európsky typ“ tváre.

Európska norma definuje okrem respirátorov typu FFP2 aj respirátory triedy FFP1 a FFP3. Respirátory typu FFP1 poskytujú najnižší stupeň ochrany, FFP3 najvyšší.

V súčasnosti je predaj respirátorov FFP3 limitovaný zákonom a tento respirátor si môžu zadovážiť len ľudia, ktorých povaha práce to vyžaduje.

Pokiaľ vás zaujímajú detailnejšie informácie o typoch a označeniach, podrobnosti nájdete aj v článku Ako si vybrať správny respirátor proti vírusom.

Ktorý respirátor chráni nositeľa aj jeho okolie?

Iba respirátory bez výdychového ventilu chránia nositeľa aj jeho okolie. Respirátory, ktoré majú výdychový ventil chránia len samotného nositeľa. Výdychový ventil, ktorý uľahčuje vydychovanie totiž môže prepustiť vírusy od nositeľa do jeho okolia.

Ako správne nosiť respirátor?

Veľmi dôležitou zásadou, ktorú je potrebné mať neustále na pamäti je to, že respirátor musí počas celej doby nosenia dokonale priliehať k tvári po celom svojom obvode. Pokiaľ to tak nie je, účinnosť respirátora sa zásadne znižuje. Respirátor by sa mal správne pri nádychu pritlačiť k tvári a pri výdychu mierne “vydúvať“.

freepik_respirator_0321

Ako dlho môžete nosiť respirátor?

Najbežnejšie respirátory sú jednorazové (označené písmenami NR) – tieto sú určené na to, aby svojho nositeľa ochránili po dobu jednej pracovnej zmeny t.j. na cca 8 hodín používania. Potom by sme mali respirátor zlikvidovať a nenasádzať si ho na tvár znova. Nemuselo by to byť bezpečné, nakoľko na ňom môžu byť zachytené vírusy.

Respirátory s označením R je možné použiť viac krát, za podmienok uvedených v návode.  

Ako dezinfikovať respirátor?

Žiadny bežný jednorazový respirátor nie je vhodné dezinfikovať a opakovane použiť (pokiaľ nie je na opakované nosenie vyvinutý), nakoľko žiadna metóda doteraz nesplnila kľúčové kritériá pre zachovanie bezpečnosti (napríklad zachovanie priľnavosti k tvári alebo nepoškodenie filtrácie respirátora).

Respirátory nájdete už aj farebné

Napriek tomu, že rúška a respirátory nosíme v prvom rade kvôli ochrane svojho zdravia, najmä ženy ocenia, ak sa doladí k celkovému outfitu. Dnes sa už dá vybrať, či už biele, čierne, ružové alebo respirátory telovej farby. Pokiaľ to situácia a okolnosti vyžadujú, môžeme siahnuť aj po dodatočnom prekrytí respirátora a to napríklad bavlneným rúškom doladeným podľa potrieb. Tu sa fantázii medze nekladú a rúšok nájdeme bez problémov naozaj široké spektrum, či už rozličných farieb alebo vzorov. V každom prípade, tu ide móda trošku bokom a treba dbať hlavne o zdravie a ochranu seba a svojho okolia.

Verme však, že tento „módny doplnok“ sa neusídli v našich šatníkoch na veky a čoskoro ho budeme môcť nahradiť napríklad obľúbeným rúžom, prípadne úsmevom, ktorý naše okolie konečne na našej tvári uvidí odhalený.

Zdroj foto: Pexels, freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.