CELIAKIA

Ťažkosti sú sprevádzané hnačkou, pocitom plnosti, nevoľnosťou, únavou, úbytkom telesnej hmotnosti, nedostatkom vitamínov, minerálov a bielkovín.

>> Móda >> Aktuálne >> CELIAKIA

Je zápalové ochorenie nazývané i celiakálna sprue, ktoré postihuje tenké črevo. Nastáva poškodenie klkov sliznice tenkého čreva, kde následné dochádza k precitlivelosti na bielkovinu zvanú gliadín, ktorej súčasťou je lepok. Predpokladom na vznik ochorenia je genetická predispozícia alebo tzv. imunologická reakcia. U detí môže narušenou funkciou tenkého čreva spôsobenou celiakiou dochádzať k nedostatočnej výžive tzv. malnutričným stavom a to má za následok poruchy vývoja a rastu. Preto je u postihnutých nesmierne dôležitá liečba diétou, ktorá býva celoživotná a je podmienená vylúčením bielkoviny - lepku zo stravy.

Bezlepková diéta
Všetky pokrmy pripravujete s úplným vylúčením bežnej múky, ktorá obsahuje lepok. Vhodná tepelná úprava je varenie, dusenie, grilovanie, opekanie nasucho, pečenie v alobale. Pokrmy zhusťujete zemiakovým alebo kukuričným škrobom, sójovou múkou, postrúhanou zeleninou alebo zemiakom.

Vhodné potraviny:

Múka a múčne výrobky
sójová múka, ryža, ryžová múka, zemiakový škrob, kukurica, kukuričný škrob, proso, špeciálne upravený pšeničný škrob, strukoviny (v neskoršom štádiu v menšom množstve).

Mlieko a mliečne výrobky
ak je dobrá znášanlivosť mlieka (postihnutý nemá hnačky alebo tráviace ťažkosti po požití), podávame ho samostatne alebo v kombinácií s čajom, karamelom. Mlieko používame aj na prípravu jednotlivých pokrmov. Mliečne výrobky uprednostňujeme tie, ktoré majú nižší obsah tuku. Pudingy a krémy používame iba tie, ktoré pripravíme doma s použití Maizeny alebo Solamylu.

Mäsá musia byť pripravené doma na bezlepkovom základe.Tuky rastlinné a oleje, čerstvé maslo.

Zelenina
všetky druhy zeleninových šalátov. Zemiaky sú podávané najčastejšie, vhodné sú i pre vysoký obsah vitamínu C – zvýšená odolnosť organizmu. Zahusťujú sa s nimi aj polievky, prívarky a to formou strúhanou, pripravujeme z nich tiež rôzne jedlá. V spojitosti s tráviacimi ťažkosťami (pocit nafukovania) sa vylučuje stará, drevnatá a nafukujúca zelenina a strukoviny, paprika, uhorka, kapusta, kel, reďkovka, cibuľa a cesnak, hríby, vo väčšom množstve hrášok a kukurica.

Ovocie
všetky druhy čerstvého ovocia podľa individuálnej znášanlivosti, pretlaky, šťavy, kompóty.
Múčne jedlá bez použitia bežnej múky obsahujúcej lepok.
Vyprážané jedlá len na bezlepkovom základe po dlhšom dodržiavaní diéty.
Majonézy, šaláty, vajcia, múčniky, kaša, nákypy pripravené na bezlepkovom základe
Cukrovinkyčistá čokoláda, želé v malom množstve, tvrdé neplnené cukríky, snehové pusinky,všetky cukrovinky pripravené na bezlepkovom základe.
Nápojevčaj, ovocné šťavy, mušty, ovocné čaje, minerálne vody, stolové prírodné vody.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.