Zubné kazy

Existuje niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú tvorbu zubného kazu, podieľa sa na ňom genetická predispozícia, zubná hygiena a strava...

Výskumy dokazujú, že stravovacie návyky majú značný vplyv na tvorbu zubného kazu. Dôvodom je povlak – jemný film baktérií na zuboch, ktoré keď prídu do kontaktu s cukrami a škrobmi začnú produkovať organické kyseliny, ktoré ničia zubnú sklovinu už 20 minút po jedle. A práve oslabená zubná sklovina je prvým krokom k zubnému kazu. Pre naše zuby sú najnebezpečnejšie sladké potraviny – sladené nápoje, sušené ovocie a tvrdé cukríky či lízanky.

V jednom sladenom nápoji (300 ml) je približne 11 lyžičiek cukru. Napriek tomu, že sušené ovocie je všeobecne považované za zdravé, obsahuje vysoké množstvo cukru, ktorý sa usadzuje na zuboch. Čerstvé ovocie je pre náš organizmus aj zuby vhodnejšie. Niektoré druhy čerstvého ovocia, ktoré sa nám javia ako málo sladké obsahujú tiež cukry. Z hľadiska zdravia zubov sú však menej škodlivé, pretože pri žuvaním sa stimuluje produkcia slín. Sliny znižujú kyslosť v ústach a zmývajú čiastočky jedla. Jablká stimulujú ďasná, povzbudzujú produkciu slín a redukujú škodlivé baktérie, ale to neznamená, že môžu byť náhradou za zubnú kefku.

Nepriatelia zubnej skloviny
Medzi hlavných nepriateľov si môžete určite zaradiť tvrdé cukríky a lízanky, ktoré svojim dlhým pôsobením nepriaznivo pôsobia na sklovinu. Podobne užívanie niektorých druhov liekov znižujú tvorbu slín, ktoré sú potrebné pri ochrane zubnej skloviny. V neposlednom rade si môžete byť nepriateľom aj vy sami a to v prípade ak si pred spánkom nevyčistíte zuby. Práve počas noci je produkcia slín menšia a keď sa k tomu pridajú pozostatky z posledného jedla, pripravíte živnú pôdu pre deštrukciu baktérií vo vašej ústnej dutine.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.