10 tipov správnej starostlivosti o trávnik

Zima pomaly, ale iste predáva vládu jari a nastáva čas oprášiť záhradné náradie a stroje. Zelené kráľovstvo sa začína prebúdzať a my máme pre vás pár jednoduchých tipov ako mu ku kráse do-pomôcť.

gardena travnik 2 1200x800

1. Upratať a vyčistiť

Po zime je nutné trávnik zbaviť odumretej trávy, spadnutého lístia, ihličia, vetvičiek a akýchkoľvek ďalších prekážok pre vaše kosačky. Najvhodnejšia doba na tieto úkony je, keď trávnik ešte nezačal rásť. Nepoškodíte ho tak hrabľami.

2. Prerezať alebo vertikutovať

Po očistení na vás čaká mech a splstnatená tráva. Tie totiž bránia prenikaniu vody, vzduchu a živín do pôdy a vytvárajú podmienky pre vznik nebezpečných plesní. S machom a plesňami si najlepšie poradíte vertikutáciou, t.j. prerezávaním pôdy až do hĺbky 3 mm. Medzi výhody vertikutácie patrí taktiež presekávanie trávnatých výbežkov, čo má za následok tvorbu nových trávnatých výhonkov a odstránenie buriny. Túto kúru doprajte trávnikom na jar aj na jeseň.

3. Prevzdušniť

Niekoľkokrát ročne môžete trávnik prevzdušniť buď hrabľami alebo elektrickým prístrojom. Touto činnosťou trávnik šetrne „prečešte“, čím ho zbavíte nahromadenej trávnej plsti a mechu (obzvlášť vtedy, ak používate mulčovanie). Prevzdušnením vytvoríte pre trávnik lepšie podmienky pre prístup vzduchu, vody a živín.

4. Dosiať

Prípadné vzniknuté holé miesta po vertikutácii alebo prevzdušnení dosejte novým trávovým semenom. Odporúčame vybrať kvalitné osivo. Na trávnej zmesi sa naozaj neoplatí šetriť. Nezabúdajte, že aby semena vyklíčili, nesmú vyschnúť.

5. Pohnojiť

Pre zdravý rast a dostatok síl na boj s rozpínavou burinou a machom potrebuje tráva predovšetkým dusík, fosfor a draslík, ale aj ďalšie živiny. Dobre pohnojená tráva je hustejšia, zelenšia  a odolnejšia voči chorobám. Dôležité je dbať o to, aby ste v rôznych ročných obdobiach používali vhodné hnojivo.

6. Zavlažiť

Obzvlášť pre novo vysiate semená je extrémne dôležitý prísun vody. Ak semená zo začiatku vyschnú, tak nevyklíčia a  osev musíte zopakovať.

7. Zbaviť buriny

Najčastejšou burinou, ktorá sa objaví na trávniku sú púpavy, sedmokrásky, skorocel, jetelíček, ale i ďalšie. Každý druh buriny sa rastie v inom období. Najľahšie sa jej zbavíte tak, že ju mechanicky vytrhnete. Dôležité je odstrániť ju i s koreňmi, aby opäť nevyrástli. Na niektoré druhy buriny platí však iba chémia.

8. Počkať a posekať

Trávu nechajte vyrásť, aby boli steblá silné. Väčšinou sa odporúčame prvýkrát kosiť trávnik pri výške 7 - 10 cm a skrátiť ho o tretinu. Pre kosení na výšku menšiu ako 5 cm hrozí dehydratácia trávy a zníženie biomasy koreňov.

9. Obrubníky alebo zastrihnutie

Ak chcete udržať tvar trávnikov, je potrebné spevniť okraje pomocou obrúb trávnika či použiť obrubníky. Na údržbu okrajov trávnika môžete použiť rôzne ručné zastrihávače alebo špeciálne trimmery.

10. Vybavenie

Posledný tip pre krásny trávnik sú spoľahlivé stroje a kvalitné náradie. Pre vašu prácu na záhrade potrebujete predsa to najlepšie. Nezabúdajte taktiež na ich údržbu. Tupé nože občas trávu trhajú a preto ich nechajte nabrúsiť, aby bol vizuálny dojem z upraveného trávnika čo najlepší. Pred začiatkom záhradnej sezóny taktiež skontrolujte motorové prístroje. Ak máte napr. benzínovú kosačku preverte ovládacie prvky, vymeňte olej, premažte prevody a vyčistite filter. Pokiaľ vlastníte akumulátorovú kosačku, tak stačí batériu iba nabiť a údržba je minimálna. 

Vyberajte z produktov GARDENA, vďaka ktorým sa bude váš trávnik krásne zelenať celú sezónu:

Novinka! GARDENA akumulátorová kosačka na trávu PowerMax™ Li-40/32

Táto jednoducho manévrovateľná a ľahká akumulátorová kosačka je ideálna pre flexibilnú starostlivosť o menšie trávnaté plochy. Špeciálne tvrdené nože zaručujú pri kosení optimálne výsledky. Pohodlná rukoväť ErgoTec uľahčuje tlačenie kosačky  a funkcia QuickFit umožňuje ľahké nastavenie výšky kosenia v 5 polohách. Špeciálne hrebene po stranách krytu kosačky zabezpečujú dokonalé pokosenie trávnikov pozdĺž stien a obrubníkov. Kosačka je poháňaná výkonným akumulátorom GARDENA, ktorý je možné kedykoľvek rýchlo dobiť. Vďaka skladaciemu rámu sa sekačka ľahko transportuje a umožňuje úsporné skladovanie.

gardena 0704 1200x700

Novinka! GARDENA robotická kosačka na trávu R40Li

Inovatívna robotická kosačka GARDENA R40Li kosí za vás, zatiaľ čo vy si užívate voľný čas alebo pracujete na iných veciach. Vďaka jej voľnému a prirodzenému pohybu, kosačka  R40Li sa postará o trávnatú plochu o maximálnej rozlohe 400 m2. Pomocou otočného gombíka je možné ľahko nastaviť výšku kosenia od 2 do 5 cm. S celkovou hmotnosťou 8 kg zvláda robustná robotická kosačka stúpanie do 25%. R40Li pracuje veľmi ticho a bez emisií. Veľmi citlivé kolízne senzory a ohraničujúci vodič napomáhajú, aby sa stroj vyhýbal prekážkam na záhrade. Je flexibilný a preto je vhodný pre takmer každý typ záhrady, tak ako pre vedľajšie plochy. Robotická kosačka je dodávaná s nabíjacou stanicou, prívodným elektrickým káblom, ohraničujúcim vodičom, skobami, náhradnými britvami, spojkami a konektormi.

Ďalšie užitočné tipy na úpravu trávnika: Vertikutátor Gardena EVC 1000 je určený pre trávnaté plochy do cca 600 m2, kyprič trávnika z rady Gardena combisystem slúži k odstraňovaniu machu, trávnej plsti a buriny, šŠpicaté rezacie prsty hrablí dokážu z trávnika šetrným spôsobom odstrániť splstnatenú trávu a mach, shrabľami na trávu z rady GARDENA combisystem je jednoduché čistiť trávnik od trávnatých odrezkov a listov - pracovná šírka je 60 cm, s akumulátorovými nožnicami na trávu ClassicCut s násadou – sada od spoločnosti GARDENA - môžete pohodlne zastrihávať okraje trávniku bez šnúry a bez zohýbania sa, vytrhávač buriny GARDENA zabezpečuje ľahké a účinné odstraňovanie buriny – predovšetkým ne-poddajných a obťažujúcich púpav a univerzálny posýpací vozík 300 GARDENA Classic je záhradným pomocníkom umožňujúcim presné dávkovanie semien, hnojiva alebo posypových hmôt.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.