Spoznávajte jogu

Joga je najstarší systém cvičení rozvoja ľudského tela a ducha. V krajine svojho pôvodu v Indii je meditačnou filozofiou, na Západe v nej vidíme predovšetkým fyzický pohyb.

joga 1100x733

PRE ZAČIATOČNÍKOV
Pred výberom jogy, si musíte položiť otázku, v akej ste pohybovej kondícii. V prípade že vám pohyb nerobí problém, ani zdravotné dôvody vám v nej nebránia, pre vás sú vhodné dynamické štýly jogy. Naopak, ak je vaša kondícia nulová, zvoľte jemnejší druh cvičenia jogy. Ak chcete vidieť výsledky, mali by ste cvičiť denne alebo každý druhý deň. Telo sa postupne uvoľní a zvykne si na pohyby. Pred prvou lekciou dve hodiny nepite ani nejedzte. Cvičíte naboso a potrebovať budete pohodlné tepláky.

JEMNÁ JOGA

HATHAJÓGA
Sú to lekcie tzv. klasickej jogy. Hlavnou súčasťou sú asány (pozície tela), ), pránájáma (ovládanie dychu) a meditácia (upokojenie mysle). Zameraná je hlavne na dýchacie a uvoľňovacie cviky, relaxáciu, koncentráciu a cvičí sa pomaly. Cvičiť môžete začať kedykoľvek, bez ohľadu na vek.

KUNDALINY
Slovo kundalini doslova znamená stočený had, pričom had predstavuje energiu. Sila hada sa prebúdza ásanami, rytmickým dýchaním a súčasťou hodiny bývajú i vizualizácie, meditácie a spievanie mantier. Ásanami sa uvoľňuje tuhý chrbát, pomáha ak ste bez energie, posilňuje imunitu a endokrinný aj reprodukčný systém.

DYNAMICKÁ JOGA

POWERJOGA
Vhodné pre aktívne športujúcich ľudí, je podobná lekciám aerobiku alebo zumbe. Cvičí sa v rýchlejšom tempe, s dôrazom na silový aparát. Vhodný štýl pre chudnutie a spevnenie postavy. Powerjoga využíva váhu vlastného tela a posilnenie vnútorných a vonkajších svalov.

AŠTANGAJOGA
Je to séria presne po sebe idúcich pozícií zostavená Shri Pattabhi Joisem z Mysoru. Pôvodne určená mladým mužom. Cvičí sa dynamicky a patrí medzi najnáročnejšie cvičenia jogy. Neodporúča sa ľuďom s kardiovaskulárnym ochorením, s vysokým krvným tlakom, cukrovkou a ženám v období menštruácie a v dobe, keď plánujú otehotnieť.

INÉ ŠTÝLY JOGY

HOTJOGA, BIKRAMJOGA
Hotjoga je cvičenie jogových pozícií v miestnosti vyhriatej na 38–42 °C. Na rozdiel od bikromjogy, ktorá má presne dané poradie a počet pozícií, si každý lektor hotjogy volí vlastnú zostavu. Je vhodná pre detoxikáciu organizmu. Cvičenie hotjogy je nevhodné pre ľudí s kardiovaskulárnym ochorením a vysokým krvným tlakom.

HORMONÁLNA JOGA
Autorkou hormonálnej jogy je Brazilka Dinah Rodrigues. Tvorí ju zostava cvikov vychádzajúcich z hathajogy, kundalinijogy a tibetských technik práce s energií. Sľubuje ženám vyriešenie problémov s prechodom alebo s otehotnením bez použitia hormónov. Špeciálna zostava cvikov zvyšuje a vyrovnáva hladinu hormónov a tak pomáha, účinne v prevencii osteoporózy a kardiovaskulárnych ochorení. Rieši aj problémy s bolestivou menštruáciou a doplnková terapia pre ľudí s poruchou štítnej žľazy.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.