Športovanie so psom

Vyplavovanie hormónov šťastia každému psíčkarovi zabezpečí ich domáci miláčik, ale okrem toho endorfíny môžete znásobiť, ak budete spoločne športovať. Beh je ideálnym spôsobom venčenia a zábavou pre psa aj vás.

beh pes 1000x600

Kedy začať
Ideálny obdobím, pre spoločné „trénovanie“ u šteniatok malého a stredného plemena, je vek od 9. mesiaca ich života. Pri väčších a robustnejších plemenách, veterinári odporúčajú ešte 2 až 3 mesiace počkať. Dôvodom sú svaly mláďat, ktoré sa stále vyvíjajú, nepriamo úmerne ku kostiam. Z týchto dôvodov by si mohli šteniatka ublížiť. Pri senioroch je nutné brať ohľad na zdravotný stav psa a šetriť chrbticu, končatiny a kĺby, ako aj srdce.

Ako dlho behať a v ktorom čase
Čo sa týka dĺžky behu šteniatok, začať treba postupne na kratších úsekoch a neskôr čas predlžovať. Všímajte si ich kondíciu, prispôsobujte k nej prestávky a nezabúdajte na pitný režim. V seniorskom veku platí, že menej je viac a uprednostnite skôr rýchlejšiu chôdzu s oddychom. Podľa ročného obdobia vyberajte čas, kedy sú teploty príjemnejšie pre vás aj psa. V lete ráno a v zime okolo obeda alebo poobede.

Bezpečnosť na prvom mieste
Mladé psy majú tendenciu „utekať“, dokáže ich zaujať akýkoľvek podnet vonku a rozutekať sa za tým. Odborníci preto radia, držať psa na pevnej vôdzke alebo hands-free vôdzke s automatickou brzdou. Okrem toho pes musí mať obojok, opatrený so známkou, prípadne kontaktnými údajmi pre prípad, že sa stratí. V tme je vhodný aj svietiaci obojok, ktorý oceníte aj pri klasickom venčení.

Nezabudnite!
- Behajte na lačno. Dodržiavajte pravidlo, že aspoň hodinu pred behom, váš pes nežral.
- Pri pravidelnom behu zabezpečte krmivo pre psy s vysokým energetickým výdajom.
- Po príchode z behu, dajte psovi najskôr čerstvú vodu, skontrolujte mu labky, srsť ( kliešte, iné parazity) a až potom mu dajte krmivo. Ak nie je čas na kŕmenie, môžete ho odmeniť pamlskou.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.