Tip na výlet: Planetárium v Ostrave

Napísal Michaela Conzarová 10. apríl 2016

 

Nechajte sa uniesť a vkročte na chvíľu do vesmíru prostredníctvom planetária v Ostrave, v ktorom sa dozviete rôzne zaujímavosti ale zažijete aj oddych.


Planetárium v Ostrave ponúka školám i verejnosti nielen programy s astronomickou problematikou.  Po rozsiahlej rekonštrukcii (2012-2014) sa stalo modernou inštitúciou slúžiacou nielen k vzdelávaniu, ale aj k odpočinku a relaxácii.

Sála Planetária je srdcom inštitúcie a prebiehajú v nej audiovizuálne predstavenia. Návštevníci majú možnosť pod vedením skúseného lektora spoznávať súhvezdia, môžu cestovať blízkym i vzdialeným vesmírom, zoznamovať sa s hviezdami, hmlovinami a exotickými objektmi vesmíru. A to všetko vďaka unikátnej projekčnej technológii svetovej úrovne. Pripravené sú programy Astronaut , Cesta za miliardou hviezd, Hviezdy faraónov, Spanilá jazda Slnečnou sústavou, Život stromov, Zo Zeme do vesmíru, Ľadové svety a ďalšie.

Je to naozaj zážitok. Takmer ležíte v kresle, tvár smeruje do stropu a vy sa nachádzate zrazu vo vesmíre. Ako keby v skutočnosti. Zážitok je to naozaj jedinečný ako pre deti, tak i dospelých.

Experimentárium  je jednou z najvýraznejších a najatraktívnejších noviniek. Tvoria ho interaktívne exponáty určené k hranému poznávaniu prírodných zákonov a dejov.

Pravidelne môžu návštevníci vidieť celú  radu komponovaných programov o rôznych astronomických témach zameraných na rôzne vekové a záujmové skupiny. Okrem astronomických tém sa tu uvádzajú  aj hudobné programy, ktoré sú venované napríklad  aj klasickej hudbe, či jazzu. V sále pre sto osôb je na umelej oblohe premietané asi 9000 hviezd, planéty a ďalšie vesmírne objekty. Návštevu hvezdárne a planetária je možné doplniť vzhliadnutím expozície Minigalérie MIRA. Okrem dočasnej expozície je tu  umiestnená nástenná encyklopédia „Pohľad do vesmíru“. Tvorí ju štrnásť veľkoplošných panelov s textami, množstvom fotografií, ktoré návštevníkom približujú astronomické témy od najvzdialenejšieho vesmíru po planétu Zem.
 

Hvezdáreň je miestom, kde sa pozemšťania môžu "dotknúť"  skutočného vesmíru. Uvidíte strieborný Mesiac, blízke planéty, tajomné hmloviny, a galaxie. Skúsení astronómovia vás prevedú hviezdnou oblohou, ukážu vám jasné hviezdy a pomôžu s orientáciou v súhvezdiach. Pripravený je aj Vesmír pre seniorov. Dopravia ich špeciálnym autobusom do planetária, kde sa budú môcť unášať v rôznych programoch.

Foto: Planetárium Ostrava 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.