Hrdý, pevný, jedinečný – zámok troch cisárov Zbiroh

Napísal Michaela Conzarová 20. september 2015

Kto rád navštevuje zámky a hrady, určite by sa mal vybrať do Čiech do nádherných historických pamiatok,  na šľachtický zámok Zbiroh a vodný hrad Švihov.


Zámok Zbiroh
opradený mnohými tajomstvami sa nachádza v nádherných Krivoklatských lesoch, v lokalite kde dlhé roky nemohla vkročiť ľudská noha obyčajného smrteľníka. Tak dokonale ututlaný zámok, akým bol v druhej polovici 20. storočia, by ste asi ťažko hľadali. A bývali v ňom kedysi najmocnejší obyvatelia, hovorí sa o zámku troch cisárov – Karol  IV., Žigmund  Luxemburský a Rudolf II.


Z HISTÓRIE

Zámok bol postavený na najtvrdšej jaspisovej  skale, hradná studňa bola vyhĺbená do tejto horniny do 163 metrovej hĺbky a je najhlbšou v Európe. Dominantu zámku tvorí vyše 20 metrová veža, ktorá má štvormetrové múry. Zámok nebol postavený z vôle kráľa, ale šľachtica a to v dobe, kedy to nebolo zvykom.

Na zámku býval aj slávny Alfons Mucha, v dobe keď ho vlastnili Mansfeldovci. Spolutvorca nového slohu – secesie, tu býval devätnásť rokov. Vo veľkej sále mal svoj ateliér, kde namaľoval  nielen väčšinu svojich obrazov, ale predovšetkým unikátnu Slovanskú epopeju. Za druhej svetovej  vojny sa na zámku usadil Štáb SS, ktorý tu vykonával aj tajné rituály nacistických skupín  a od roku 1945 prevzala zámok na pol storočia československá armáda, ktorá tu mala jedno z najtajnejších pracovísk v republike. Odpočúvali tu a sledovali vysielacie stanice a navádzacie systémy zahraničných  západných armád.  Nachádzala sa tu i kobka, ktorá slúžila ako väzenie. Doživotie si na Zbirohu odpykávali vlastizradci a najvyšší predstavitelia stavovského povstania.


SÚČASNOSŤ

V roku 1989 v reštitúcii bol zámok vrátený potomkom Colloredo-Mansfeld, ale pred niekoľkými rokmi ho odkúpil Jaroslav Pácha, ktorý ho zrekonštruoval na nepoznanie. V súčasnosti je po prvý raz po mnohoročnej histórii sprístupnený verejnosti. Pre svoju výbornú dostupnosť od Prahy a Plzne sa zámok stal ideálnym pre výlety, firemné akcie, pracovné stretnutia, konferencie, ale aj rozprávkové svadby. Nechýba veľký anglický park na ploche 60 ha, gotická hradná kaplnka, vínne pivnice, stredoveká krčma, hotel s 53 izbami, wellness, sauna, bazén.  Hostia sa tu môžu cítiť ako obyvatelia 14. až 18. storočia, môžu spať v komnatách, kde kedysi vylihovali cisári, môžu si zajazdiť na koníkoch, konzumovať perfektné rôznorodé jedlá a odpočívať v blízkom okolí lesov. Je známe, že zámok je miestom stretávania sa ministrov mnohých krajín, ale aj prezidentov a politikov, tiež milencov. Existuje tu diskrétnosť, ktorá sa dnes už nenosí. Na zámku však vedia, čím si hostí uctiť a vychádzať im stopercentne v ústrety.


Nedobytný vodný hrad Švihov

Medzi najmladšie české hrady nepochybne patrí  vodný hrad Švihov v okrese Klatovy.

Z HISTÓRIE

Dal ho postaviť koncom 15. storočia kráľovsky sudca Puta Švihovský, ktorý sa obratne pohyboval na dvore kráľa Vladislava II.  Jagelonského a nadobudol nemalý vplyv a majetok. Dokonca si k hradu pripojil i Rabí, Horažďovice a Prácheň.

Vodný hrad bol komponovaný ako umelý ostrov a bol chránený pásom vnútorných hradieb so štyrmi baštami a prvou vodnou priekopou. Druhý pás  hradieb tiež s vodnou priekopou obkolesil jadro hradu a zosilnil možnosť obrany. Priekopy boli napájané vodou z rieky Úhlavy. Po jeho smrti zdedili hrad synovia Václav a Jindřich, ktorí ho predali Kavkovi Z Říčan. Jeho dvaja synovia ho však tiež predali. Cez 30 ročnú vojnu dvakrát odolal švédskym vojskám a na cisárov rozkaz ho mali zrovnať so zemou. Podarilo sa ho zachrániť a slúžil ako hospodársky dvor a sýpky. V roku 1926 ho vyhlásili za zrúcaninu. A v roku 1947 sa ho ujala Národná kultúrna komisia, ktorá započala rozsiahlu rekonštrukciu.  Po náročných prácach vyvstala otázka inštalácie interiérov.


SÚČASNOSŤ

V súčasnosti  patrí hrad štátu a pre záujemcov vytvorili dva prehliadkové okruhy. V prvom môžete vidieť reprezentačné priestory, červenú baštu, spálňu hradnej pani, hradnú kaplnku, tanečnú sálu, hodovú sieň, zbrojnicu, v druhej pod názvom Kuchyňa – gotickú sálu, strážnicu, archeologické nálezy. Na hrade vraj aj straší a konajú sa tu rôzne kultúrne podujatia, ale aj romantické svadby. Nakrúcajú sa tu aj filmy, spomenieme aspoň Tri oriešky pre Popolušku a dokonca režisér Juraj Jakubisko si požičal posteľ hradnej pani do svojho filmu Báthoryčka. Odvtedy však posteľ už nepožičiavajú, keď chce niekto nakrúcať, tak len v priestoroch hradu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.