Čo sa deje počas spánku

Každý z nás počas spánku sníva, ale len niektorí z nás si to pamätajú. Počas neho zažívame zaujímavé ale niekedy aj desivé chvíľky...


V snoch sa často odzrkadľujú naše zážitky, ktoré sme zažili počas dňa. Ide hlavne o situácie, ktoré nás emocionálne zasiahli ako je radosť, dôležité rozhodnutie, či nedoriešené problémy. 

Non REM fáza
V hlbokom spánku sú sny zväčša odrazom každodenných zážitkov a nie raz sú sprevádzané rozprávaním zo sna.

REM fáza
Najpodivnejšie sny snívame počas REM fázy. Tieto sny bývajú farebné a so zvukom, tí ktorí si ich pamätajú hovoria o lietaní, padaní do prázdna, prenasledovaní divou zverou a podobné hrôzostrašné výjavy.
 

Čo sa počas spánku s nami deje...

Spánková paralýza
Jej príčinou sú obvykle únava, stres, chlad a choroba. Najčastejšie sa prejavuje vo fáze medzi bdením a spánkom. Občas sa nazýva aj spánková obrna, ide o veľmi nepríjemný pocit trvajúci aj niekoľko minút. Väčšinou však pár sekúnd. Dôvodom tohto stavu je náš mozog, ktorý sa zobudí skôr, než odozneje paralýza, ktorú doprevádza hlboký spánok. Obvykle nedokážeme hýbať končatinami, ale môžeme dýchať a hýbať očami. Často počas nej  dochádza aj k halucináciam – počujeme zvláštne zvuky  alebo vidíme veci a ľudí, ktorí tam nie sú.


BRUXIZMUS – škrípanie zubami
Ľudia, ktorí škrípu zubami počas spánku si to často neuvedomujú. Upozornia ich na to až citlivé zuby, pretože sa škrípaním ničí zubná sklovina. Zvýšené napätie žuvacích svalov ničia čeľustný kĺb  a pridružujú sa aj časté bolesti hlavy. Chrup si postihnuté osoby môžu chrániť špeciálnymi dlahami, ktoré sa dajú kúpiť


SEXSOMNIA
Tzv. sexsomnia je  nevedomý sex v priebehu spánku, ktorá sa častejšie vyskytuje u mužov než u žien. Človek, ktorý ňou trpí, počas spánku iniciuje sex s osobou, ktorá mu je nablízku. Tento jav je podobný námesačnosti, kedy je človek len čiastočne hore. Po prebudení si obvykle nič nepamätá. Pravdepodobnosť sexsomnie stúpa požitím alkoholu, návykových látok, ale tiež vo veľkom strese či únave.


Pocit pádu
Tento pocit zažil skoro každý počas spánku. Prebieha obvykle počas procesu zaspávania. Odborníci zo spánkového centra predpokladajú, že v spánku je telo paralyzované, ale niekedy začíname snívať skôr, než sa vedomie „vypne“. Dochádza k tomu pri nedostatku spánku či pri strese. Náš mozog sa dostane rýchlo do spánkových cyklov, ale telo zaostáva.

HYPNAGOGIA
Prechodný stav medzi bdením a spánkom, ktorý obvykle býva  sprevádzaný krátkymi snami a rôznymi zvukmi. Pravidelne ju zažíva  väčšina ľudí aj viackrát za noc. Počas tejto fázy sa svaly uvoľnia a mozog môže tento pocit vyhodnotiť ako stratu rovnováhy. Dôsledkom čoho sa svaly rýchlo stiahnú a telo sa mykne.
 

Námesačnosť
Ide o poruchu spánku, ktorá sa prejavuje v prvej tretine noci a námesačník je schopný normálne hovoriť, pohybovať sa a mať otvorené oči. Ráno si nič nepamätá... V prípade, že sa námesačný človek preberie, býva obvykle dezorientovaný, upokojte ho a pomôžte mu naspäť do postele. Odborníci v centrách spánku sa stretli s niekoľkými typmi námesačníkov, niektorí len vstanú z postele, iní sú schopní opustiť dom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.