„Dokonalé“ lyže

Dávno sú preč časy, keď sme lyžovali na lyžiach značky Artis či Súľov a nevedeli sme si ich vynachváliť...


Dnes sú požiadavky na kvalitu lyží omnoho väčšie aj vďaka veľmi moderným materiálom a sofistikovaným dizajnom. Ak sa zaujímate o kvalitu lyžiarskej výzbroje, ponúkame vám výsledky z testov, ktoré sa konali vo Svätom Mórici koncom marca 2009.

Celkovo bolo testovaných 80 párov lyží vo všetkých výkonnostných kategóriách. Zaujímavosťou je, že sa špeciálne testovali aj dámske lyže. 

Už niekoľko rokov sa na vrchole kvality držia lyže značky Atomic, na ktoré pomaly ale iste doťahujú značky Fischer, Rossignol a Salomon. Novými značkami, ktoré sú schopné konkurovať v niektorých kategóriách sú Nordica a Stockli.

Ako sa testovalo...
... Výber testovaných lyží bol podľa kategórii: HIGH PERFORMANCE (top modely), ALLROUND (lyže pre mierne pokročilých a občasných lyžiarov), ALLMOUNTAIN (pravidelných lyžiarov, ktorí vyhľadávajú miesta aj mimo zjazdoviek). Popri tom sa testovali lyže pre freestylové lyžovanie.
... Pri testovaní sa prihliadalo na komfort, všestrannosť, obratnosť/vitalitu, stabilitu v rýchlosti, hranenie a daný špeciálny faktor. Nad testom dohliadala odborná verejnosť zaštítená notárom. 

Výsledky:

- Performance Short Turn, ide o slalomové lyže, ktoré vyžadujú skúseného lyžiara s dobrou kondíciou- Atomic D2 Race SL, Nordica Dobermann PRO SL, Stockli Laser SL. 

- Allround lyže sú vhodné pre vychutnávanie si jazdy v prírode, ktoré sú bezpečné, určené sú lyžiarom stredne pokročilým – Atomic Drive Scandium, Fischer Progressor 7+, Head Icon TT 40,0.
 
- Allmountain lyže môžu byť alternatívou kategórii Allround, ide o všestranné lyže pre stredne pokročilých a pokročilých lyžiarov – Atomic D2 VF 82 Sport, Blizzard magnum 8.1 IQ – Max, Nordica Hot Rod Nitrous TI XBI CT.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.