Liečivka

Byliny a stromy, ktoré nás obklopujú, majú neraz liečivé vlastnosti, o ktorých ani netušíme, jedným z nich je aj smrek.
 

V ľudovom liečiteľstve sa používali mladé vetvičky, šišky a živica. Terpentínová silica, ktorá sa v nich nachádza rozpúšťa hlieny, zmierňuje reumu, tíši bolesť končatín a svalov. Na prekrvenie sa živica nanášala na kožu. 
C vitamín, ktorý odvádza z tela toxíny a posilňuje imunitu sa nachádza v mladých smrekových výhonkoch. Mladé šišky a výhonky sa zbierajú v apríly až v máji. Šišky a ihličie sa užíva aj pri liečebných kúpeloch. Pomáha pri katare horných dýchacích ciest, poruchách prekrvenia, bolestiach kĺbov, nervozite a celkovej vyčerpanosti.  Pozor si treba dávať na predávkovanie olejom zo smrekového ihličia, pretože vyvoláva alergické reakcie!

Smrekový sirup 
Postup: V 500 ml vody krátko povaríte 1 kg čerstvého ihličia, odstavíte, zakryjete a 1 až 2 hodiny lúhujete. Precedíte a doplníte vodou do objemu 1l. Pridáte 1 kg želírovacieho cukru, znovu povaríte a plníte do pohárov. Užívate ako sladidlo, mažete na chleba, pridávate do čaju proti kašle a nachladeniu. K celkovému posilneniu organizmu sa užíva 1 čajová lyžička denne.

Inhalační odvar 
Postup: Necháte prejsť varom  2 až 3 polievkové lyžice sušených vetvičiek v 1l vody a ihneď stiahnete zo sporáka, abys a neznehodnotil silicový olej. Inhalujete niekoľkokrát denne vždy 10 až 15 minút. Odvar pomáha pri astme, bronchitíde, ochoreniu pľúc, katare a  vedľajších dutín.

Smreková "voda" 
Postup: Zalejete 2 diely čerstvých smrekových vetvičiek, 1 diel plodov jalovca a 1 diel kvetov levandule 70% alkoholom a necháte 3 týždne stáť na slnečnom mieste, občas potrepete. Potom "vodu“ scedíte a skladujete v tme. Hojí bolesti svalov a kĺbov, zmierňuje reumu a artritídu. Takúto smrekovú "vodu" užívate len zvonku! 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.