Nevyhadzujme veci. Darujme ich tomu, kto ich využije

Nábytok, elektroniku, hračky, oblečenie, rastliny, knihy a mnoho ďalších vecí môžu Slováci darovať a získať za odvoz na novovzniknutom portáli NEVYHADZUJTE.SK. Je zameraný na šetrenie prírodných zdrojov, životného prostredia a finančných prostriedkov mnohých domácností.

Okrem jednotlivcov je určený aj firmám, mestám a obciam. Projekt funguje úspešne už 10 rokov v Česku a na svojom konte má viac ako 65-tisíc predmetov, ktoré zachránili pred vyhodením. K nám ho priniesli zakladateľky trnavskej Baterkárne, ktoré učia a motivujú ľudí žiť udržateľne a taktiež zriadili prvé reuse centrum na Slovensku.

„Každému z nás sa časom nahromadí množstvo vecí, ktoré už nepoužívame. Nahradili ich novšie, modernejšie a tie staré už jednoducho nepotrebujeme. Zaberajú miesto v našich domácnostiach, s predávaním je kopa starostí a my sme nimi doslova zaprataní. Jednou z možností je vloženie fotografií nepotrebných vecí na portál NEVYHADZUJTE.SK, ktoré môže iný záujemca získať zadarmo, teda za odvoz,“ prezrádza Jana Reháková, jedna zo zakladateliek Baterkárne. Okrem dobrého pocitu, že sme ich len tak nevyhodili, chránime vzácne prírodné zdroje a darujeme šancu na nový domov – vraciame veci späť do obehu,“ dopĺňa Simona Hlaváčová, spoluzakladateľka Baterkárne.  

Kto stojí za projektom NEVYHADZUJTE

Za projektom stoja dve mladé a odvážne ženy Jana Reháková a Simona Hlaváčová z trnavskej Baterkárne. Sú zakladateľkami prvého reuse centra na Slovensku, aplikujú cirkulárnu ekonomiku v praxi a učia ľudí žiť udržateľne. „Veríme, že koncept znižovania množstva odpadu formou darovania a vymieňania vecí je tou správnou cestou pre ľudí, firmy aj mestá. V Česku je tento portál veľmi dobre rozbehnutý, a preto sme sa rozhodli priniesť ho na Slovensko. V Baterkárni sa stretávame so stále narastajúcim záujmom o recyklovanie vecí, prednášky a workshopy na ekologické témy. Našou úprimnou snahou v dnešnej náročnej dobe je pomôcť mnohým ľuďom na celom území Slovenska získať za odvoz hodnotné a funkčné veci, ktoré potrebujú, a na druhej strane posunúť veci, ktoré iným už neslúžia. Vidíme zmysel vo vzájomnej pomoci, ktorá zároveň šetrí rodinný rozpočet aj našu planétu.

Ako to funguje pre jednotlivcov

  • Stačí si otvoriť návod a vytvoriť si profil vložením e-mailu a hesla
  • Ponúkané predmety na darovanie sa vkladajú s opisom a fotografiou
  • Hľadanie vecí je možné podľa lokality, názvu alebo kategórie.
  • Predmety sa výlučne darujú, a to za odvoz.

Prečo darovať použité veci  

Ľudia si odpradávna pomáhali. Celé rodiny stavali domy, vymieňali si šatstvo, suroviny. Šetrili prírodné zdroje, rodinný rozpočet, upcyklovali staršie materiály, ktoré už doma mali, a uprednostňovali použité a odskúšané materiály pred novými. Žili šetrnejšie, nakupovali uvedomelejšie a nemíňali množstvo financií na nepotrebné veci, ktoré sa dajú požičať alebo vymeniť.

ReUse pointy pre firmy, obce a mestá

Každá firma, obec a mesto môže mať svoje zberné miesto, čím vytvorí priestor na elimináciu odpadu. Dobrovoľníci z Nevyhadzujte.sk po dohode s mestom alebo firmou vytvoria zberné miesto, tzv. kontajnerový ReUse point.
Občania mesta alebo zamestnanci firmy tak majú možnosť priniesť a odovzdať veci do ReUse pointu.
Obsluha ReUse pointu veci prijme, nafotí a umiestni na portál Nevyhadzujte.sk.

reusepoint2

Kde nájdem viac informácií

Od februára nájdete všetky potrebné informácie na portáli NEVYHADZUJTE.SK,  na facebookovom profile nevyhadzujte.skinstagramovom účte nevyhadzujte.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.