Kvetináče z gabiónov ako zaujímavá záhradná dekorácia

Gabiónový plot je zrejme prvá vec, ktorá nám pri slove gabióny napadne. Existuje však veľké množstvo spôsobov ako tieto originálne kúsky modernej architektúry použiť.

gabion1

Gabiónový plot je v modernej architektúre stále obľúbenejší pre svoj prírodný vzhľad, ktorý sa ľahko kombinuje najmä s drevom či antikorom. Na prírodnom vzhľade a dobrej kombinovateľnosti gabiónov sa zakladajú tie najrôznejšie nápady na kreatívne využitie gabiónov, nielen ako dominantného prvku oplotenia.

Aj ja chcem tento originálny doplnok vo vlastnej záhrade. Ako na to?

Veľkou výhodou gabiónov je ich kovová konštrukcia, ktorá je tvorená pleteným alebo zváraným pletivom. Pletivo je ohybný materiál, ktorý sa dá krásne tvarovať a prispôsobiť do požadovaného vzhľadu.

Otvor na rastliny môže byť vybavený kovovou vložkou, do ktorej sa umiestni kvetináč. Nie je to podmienkou, no minimum je umiestnenie netkanej textílie pod zeminu, inak by sa mohlo stať, že vám pri polievaní a daždi všetka zemina vytečie von, spolu s prebytočnou vodou.

Ak vám nestačia len “obyčajné” kvetináče, môžete si skúsiť vytvoriť vlastnú skalku z gabiónov. Dá sa experimentovať s veľkosťou, tvarom aj výškou gabiónov. V kombinácií so skalnými rastlinami, malými krami alebo popínavými trávami môžete vytvoriť zaujímavé zátišie napríklad k záhradnej terase.

Dbajte na to, aby mali gabióny kvalitné vyhotovenie a samozrejmosťou by mala byť antikorózna úprava pletiva. Najodolnejšia je úprava pozinkovaním a vypalovanou polyesterovou farbou. Pri výbere a montáži sa nezabudnite poradiť s odborníkom, aby vám nové dekorácie vydržali v perfektnom stave čo najdlhšie.

gabion2

Zdroj foto: martinec.sk

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.