Rozmýšľate nad domácim zvieratkom?

Takmer každé dieťa túži po tom, aby malo domáce zvieratko. Jedno dieťa túži po tom, aby malo mačičku, ďalšie chce psíka a iné morča, zajaca, alebo škrečka. Mnoho ľudí berie tieto zvieratká, ako vhodné darčeky...

vianoce_animal_2017

Skôr, ako dieťaťu, alebo inému blízkemu zaobstaráte takýto „darček“, tak si to poriadne rozmyslite. Zviera nie je darček. Nebolo, ani nikdy nebude. Zvieratko, či už malé, alebo veľké, je člen rodiny. Potrebuje neustálu opateru, ľudskú spoločnosť, veterinárne prehliadky a v prípade psa, alebo mačky aj teplý pelech. Ak rozumiete všetkým povinnostiach, ktoré vyplývajú z nového maznáčika, tak môžete začať rozmýšľať nad druhom zvieratka.

Útulok, či chovná stanica?

Ak ste sa rozhodli, že chcete psíka, tak neskočte hneď po prvom inzeráte. Najprv sa rozhodnite, či chcete psíka pre radosť, alebo pre chov. Ak plánujete šteniatka, určite sa obráťte na certifikovanú chovnú stanicu, ktorá vám ukáže rodičov psíka a zoznámi vás s potrebami konkrétnej rasy. 

Keď bývate v byte, určite si neberte napríklad vlčiaka. Poprípade, keď zháňate strážneho psa čo bude bývať na dvore, tak určite nie je na to vhodný napríklad taký ratlík, alebo čivava. 

V útulku nájdete mnoho psíkov, ktoré čakajú dlhé mesiace, alebo roky na pohladenie a milé slovo. Nebojte sa psa z útulku. Väčšinou sú to kríženci, ktorí vďaka tomu nemajú toľko genetických predispozícií na rôzne choroby, sú odolnejší a omnoho zaujímavejší. Každý psíčkar vám potvrdí, že psík z útulku so sebou prináša mnoho radosti a milých, nepredvídateľných udalostí.

Pofidérne ponuky 

Na internete nájdete mnoho psíkov, ktoré hľadajú domov. Ak sa však v inzeráte nachádza informácia typu čistokrvný pes bez papierov za 200 eur, tak ruky preč. Žiadny pes ani mačka nie sú čistokrvní, pokiaľ nemajú papiere. V tomto prípade by ste mohli podporiť množiteľov, ktorí držia psíkov v strašných podmienkach a zarábajú na tom, že predávajú šteňatá, ktoré často majú rôzne choroby, sú nedochované, alebo zle očkované.

Myslite na to, že zviera nie je vec a mnoho krát sú zvieratá vďačnejšie, ako ľudia. Dajú vám lásku a doživotnú spoločnosť. Zvieratá sú rodina a záväzok do konca života.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.