Vytlačiť túto stránku

Maliny, černice a jahody v záhradke

Napísal femme 14. august 2019

Všetky tri druhy ovocia sú veľmi citlivé na otlačenie a ľahko chytajú pleseň, preto by sme mali bobuľoviny spracovávať okamžite. Maliny a černice by sa nemali umývať, ale len starostlivo prebrať. Jemné bobule sa ľahko poškodia, strácajú arómu a šťavu. 

drobne ovocie19

Máte záhradku, alebo balkón a rozhodli ste sa vysadiť maliny, černice alebo jahody. Viete ako a kam? Výber vhodného miesta pre jednotlivé drobné ovocie je veľmi  dôležitý.  Dobré plánovanie a výber miesta, vám ušetrí sklamanie z neúspechu a samozrejme nesmiete zabudnúť aj na dobrú starostlivosť. 

Jahody milujú slnečné miesta a darí sa im v každej kvalitnej záhradnej pôde. Dôležitý je vysoký obsah humusu v pôde.

Malinámsa rovnako dobre darí na slnečných stanovištiach, ktoré sú chránené pred vetrom. Pre bohatú úrodu vyžadujú pôdu bohatú na živiny, priepustnú a s množstvom humusu. 

Malinočerniciam malinám sa darí na teplom, slnečnom mieste v závetrí. Vyžadujú celoročné nastielanie  a pri veľmi nízkych teplotách pod nulou (-15°C až -18°C) vymŕzajú ponechané výhonky. Odborníci odporúčajú ku koreňom nasypať mykorhízne huby.

Mykorhízne huby sa vo voľnej prírode nachádzajú prakticky všade, ide napríklad o plodnice lesných hríbov. V súčasnosti sa začínajú využívať pri „oživovaní“  - ozelenení málo úrodných pôd. V prírode vzájomný vzťah medzi hubami a rastlinami je v pomernej symbióze, ale v okrasných v záhradách, na zeleninových záhradkách, pri  muškátoch v kvetináči na balkóne mykorhízne huby nenájdete a preto musíte hnojiť a častejšie polievať. V dnešnej dobe si každý záhradkách môže kúpiť granulovaný prípravok, ktorý sa ľahko používa a rastliny z neho budú môcť čerpať to najlepšie pre ich krásu, rast a odolnosť. 

Užitočné informácie

- Kupované bobuľoviny v dobrej akosti nemajú na dne škatuľky žiadnu šťavu.

- Maliny sa hodia veľmi dobre k iným bobuľovinám a marhuliam, nektárinkám alebo broskyniam.

-  Maliny majú odvodňujúce účinky, regulujú krvný cukor a vďaka vysokej koncentrácii rutínu spevňujú cievy v očiach.

- Černice dobre ladia s čerešňami a jablkami.

-  Černice napomáhajú k správnej funkcii svalov a nervov, znižujú následky ožarovania a chemoterapie

-  Jahody pomáhajú pri detoxikácii čriev, posilňujú imunitu a podporujú krvotvorbu.