Orchidea

Traduje sa, že pestovanie orchideí je zložité, ale nie je tomu tak, každý kto už má skúsenosti s kvetmi a dodržiava ich pravidlá, zvládne aj tento kvet. Orchidea je rozšírený druh kvetiny a rastie medzi Škandináviou a Ohňovou zemou. Okolo rovníka rastú rozmanité subtropické druhy, pretože tam majú ideálne klimatické podmienky.

orchidea19

V zjednodušenej podobe ich môžeme rozdeliť na tie, ktoré rastú v pôde a na skalách – terestrické a epifytické, ktoré rastú na stromoch. Určité druhy orchideí rastú na lúkach (Orchis, Dactylorhiza...), na skalách a kameňoch (rod Cattalya a Laellia...), v lesoch (Goodyera...), v močiaroch (Epidendrum...), pri potokoch (Phragmipedium...). Špeciálne druhy sú tie, ktoré rastú pod zemou (Rhizantella...) alebo na polovicu v zemi (Pleione...).

Prevažný počet orchideí rastie epifyticky. Rastú na konároch stromov, kmeňoch alebo na spadnutých stromoch. Pôvod slova pochádza z gréckych slov epi – na povrchu a phyein – život. Význam slov znamená, že rastliny nie sú cudzopasné ale len na inej rastline "sedia" a neškodia.

Botanické druhy (divo rastúce)

- pochádzajú z oblastí vysoko položených, kde ich obklopujú mračná, hmly spôsobujúce vysokú vlhkosť vzduchu (MILTONA), v tropických hmlových lesoch majú domov druhy, ktoré dobre znášajú chlad
- v tropických dažďových lesoch panuje vlhké teplé klimatické podnebie a rozdiely nočných teplôt nie sú veľké, týmto druhom sa dobre darí aj v bytových podmienkach (PHALAENOPSIS, ONCIDIUM)
- na vysokohorskej náhornej rovine panuje extrémne kolísanie teplôt a rastliny z tejto oblasti (CATTLEY ELONGATA? MILZONIA VEXILLARIA) nie sú najvhodnejším druhom pre pestovanie v bytoch
- botanické druhy sú v rôznych štátoch chránené, čomu podliehajú aj podmienky dovozu a vývozu hybridov

Rady pri výbere:

- zistite si pôvod druhu rastliny a miestne podmienky pre jej rast
- pre každý teplotný a svetelný rozsah v dome, v záhrade alebo na balkóne sa nájdu vhodné druhy orchideí
- pri preprave dávajte pozor, aby nespadli a trením si nezlomili kvietky
- v zimnom období nenechávajte rastliny v aute viac hodín, to sa týka aj letného obdobia 
- odporúčajú sa kupovať rozmnožené rastliny od pestovateľa

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.