Nostradamus...

...Jeho veštby sa dostali do centra pozornosti aj u kráľovského dvora, ale Nostradamus tvrdil, že najlepšie ho pochopia tí, ktorí prídu po jeho smrti.

nostradamus 18

Kto bol Nostradamus?

Najslávnejší jasnovidec v ľudských dejinách - Michel de Notredame - sa narodil 14. decembra v roku 1503. Ako mladý muž sa rozhodol byť lekárom, no počas štúdia mu do života vstúpil veľký stredoveký nepriateľ - mor. Na jeho následky zomrelo v južnom Francúzsku, kde žil, množstvo ľudí, pričom zo zasiahnutých oblastí utekali v panike aj tí, ktorí sľúbili, že budú chorým pomáhať - lekári. Michel de Notredame však nezutekal, odolal všadeprítomnéj nákaze a obetavo pomáhal postihnutým. 
Ako to už ale v ľudskom svete býva, napriek svojej obetavosti a všetkým ostatným zásluhám, našlo sa dosť takých, ktorí sa mu "v pravý čas" odmenili neprajnosťou, a tak sa stalo, že nadaný Michel svoje medicínske štúdium takmer neukončil s diplomom.

V tridsiatich rokoch sa Michel de Notredame, už ako lekár, oženil s krásnou a urodzenou dámou a usadil sa v meste Agen. Zriadil si tu lekársku prax a stal sa otcom dvoch detí. Rodinné šťastie Michela však netrvalo dlho. Prvá udalosť, ktorá ho sčerila, bolo obvinenie inkvizície z neúctivosti voči Panne Márii - Nostradamus (ako si začal lekár z Agenu hovoriť) vraj povedal istému sochárovi, ktorý odlieval sochu Panny Márie, že odlieva "čertovskú sochu". Plameňachtivým inkvizítorom takéto obvinenie stačilo. Kauza sa však skončila dobre - vďaka kráľovne Kataríne sa Nostradamovi prenasledovatelia museli uspokojiť so symbolickým upálením jeho slamenej figuríny. 
Druhou ranou bola ďalšia morová epidémia, ktorej podľahla aj Nostradamova žena a obe deti. Ťažko skúšaný Nostradamus sa po týchto udalostiach stal potulným lekárom a postupne si získal povesť zázračného liečiteľa. Po nejakom čase sa usadil v Salone, oženil sa s bohatou vdovou a splodil šesť potomkov.

Finančné zabezpečenie umožnilo Nostradamovi venovať sa okultným vedám - mágii a astrológii. Z trojnožky na povale sledoval hviezdy a snažil sa z nich vyčítať tajomstvá budúcnosti, čerpajúc pritom informácie aj zo svojho vnútra (vnútorného svetla a hlasu). 
Keďže v danom čase sa vo Francúzsku schyľovalo k občianskej vojne, vznikli vhodné podmienky na uplatňovanie najrozmanitejších veštieb a predpovedí. Tie Nostradamove získali značný ohlas a prejavil o ne záujem aj kráľovský dvor...

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.