Vedeli ste, že ...

Bádatelia sa už mnoho rokov pokúšajú zodpovedať otázku, prečo je ženské poprsie nekonečnou inšpiráciou pre básnikov, výtvarníkov a sochárov, ktorí ho vo svojich umeleckých výtvoroch s obdivom zobrazujú?

Kladú si otázky, či je tento záujem hlavne heterosexuálne založených mužov podmienený z biologického hľadiska, alebo či má skôr vplyv kultúrny vývoj. Podľa amerického neurológa Larryho Younga z univerzity v Atlante, táto fascinácia ženskými prsiami pramení v evolúcii a biológii. Youngov výskum poukázal na fakt, že mužom sa pri kontakte s prsiami stimulujú okrem iného aj rovnaké mozgové obvody, ako malým deťom pri dojčení. Ako vieme, okrem základnej funkcie nasýtenia potomka, má dojčenie upevňovať vzťah matky a jej dieťaťa.

Poznáme, aké pochody prebiehajú v tele matky počas dojčenia. Bradavky sú počas kŕmenia stimulované a matke sa do mozgu v tom čase vyplavuje hormón lásky – oxytocín.
Preto, pri predohre mnoho partnerov svoje partnerky láska po prsiach, čím ich dokážu stimulovať k vzrušeniu a stávajú sa pre ne príťažlivejší. Iné teórie antropológov a kulturológov, poukazujú na iné kultúry, v ktorých nezohráva poprsie u mužov, takú dôležitú úlohu. Z tohto dôvodu sa domnievajú, že mužská náklonnosť nemá pôvod len v evolúcii.

Vedeli ste, že ...
Hrúbka kože na poprsí je o niečo tenšia, ako na iných častiach tela.
Najväčšie poprsie mávajú ženy v škandinávskych štátoch a v Rusku.
Niektoré ženy po plastickej operácii strácajú citlivosť bradaviek.
Sexuálne vzrušenej žene sa dokážu prsia zväčšiť až o štvrtinu svojej pôvodnej veľkosti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.