Viete ...?

... ako vznikol prvý jazyk, ktorým sa hovorilo, kto vynašiel prvý zámok do dverí  a prečo má hliníková fólia lesklú a matnú stranu?


Záhadný prvotný jazyk

Jazyk vznikal postupne zo súboru gést, ktoré používali naši predkovia medzi sebou, alebo sa vyvinul priamo zo zvukov, ktoré pripomínajú škrekot? Čo bolo prvotným impulzom k vzniku komunikácie medzi našimi predkami sa snažia zistiť vedci pomocou počítačov a komunikačných štúdií s modernými ľuďmi. Na svete sa v súčasnosti ľudia medzi sebou dorozumievajú až  7 000 rôznymi jazykmi a v priebehu ľudských dejín ich zaniklo asi tisíc.


Drevený kľúč do drevenej zámky

Za to, že si môžeme dnes bezpečne zabezpečiť náš domov vďačíme starovekým Egypťanom.  Práve oni vyvinuli zámku do dverí , ktorá bola aj podľa súčasných kritérií bezpečnosti, veľmi spoľahlivá. Umiestňovali ju na vonkajšiu stranu dverí a zo začiatku bola drevená. Niektoré z nich boli väčších rozmerov a merali aj pol metra. Uzamykali sa dreveným kľúčom, ktorý sa zasunul v dutine závory, kde sa nachádzali zatváracie zuby. Nadvihnutím kľúča v závore sa zuby vtlačili späť a závora sa potom vytiahla spoločne s kľúčom.  S novými typmi kovových modelov s pružinou prišli aj starí Rimana, tie sa ale z hľadiska bezpečnosti nevyrovnali tým egyptským.


Alobal

Potravinárska fólia, ktorú poznáme aj pod pomenovaním alobal, je vyrobená z hliníka do kovových plátkov. Pre domáce použitie sa používa strieborná fólia o sile okolo 15 mikrónov. Farebné varianty môžete použiť pre dekoratívne  účely. Hliníková fólia nemá povrchy strán rovnaké z dôvodu jej technologického postupu.

 

Pri výrobe prechádza po fólii celá sústava valčekov na dosiahnutie požadovanej hrúbky ( od 6 do 200 mikrometrov). Počas posledného valcovania je fólia príliš tenká, preto sa valcuje zdvojená. Dôsledkom toho strany, ktoré sa dotýkajú valcov sú lesklé a vnútorné ostávajú matné. V konečnej fáze sa fólia rozdelí  a zostáva len jedna vrstva.

Tip: V prípade ak chcete nabrúsiť tupé nožničky, postačí vám na to preložený alobal, ktorý párkrát prestrihnete.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.