Chanel No. 5 - ikonická vôňa, ktorá tento rok oslavuje 100 rokov

Chanel No. 5 tento rok síce oslavuje neuveriteľných 100 rokov, stále je však nadčasová, trendy a podmanivá. A rovnako tak jej nositeľky. Aký príbeh stojí za jej zrodom a prečo je práve táto vôňa tak obľúbená?

unsplash_chanel

Gabrielle Chanel sa stala úspešnou podnikateľkou v časoch, keď ženy zvyčajne pracovali buď na poli alebo v domácnosti. Preslávená návrhárka navždy zmenila nielen šatníky žien, ale tiež dámske vône. V jej kolekciách prvýkrát uzreli svetlo sveta malé čierne šaty, kostým, športové oblečenie alebo legenda medzi parfumami - Chanel No. 5. Coco Chanel, ako sa jej prezývalo, obliekala najpôvabnejšie ženy svojej doby. Od Audrey Hepburn po Grace Kelly alebo Catherine Deneuve.

Žena, ktorá posúvala hranice nemožného

Tak, ako Coco Chanel posúvala hranice a borila mýty v módnom odvetví, chcela meniť aj svet vôní. Dámske parfumy boli v tej dobe totiž výhradne postavené na kvetinovom základe. Príbeh parfumu Chanel No. 5 sa ale začal písať až vo chvíli, keď sa Coco Chanel zoznámila s parfumérom cárskeho dvora. Ernest Beaux bol majstrom alchýmie, a tak sa ho Coco nezdráhala požiadať, aby vytvoril dámsky parfum, ktorý nevonia po ružiach, ale ako žena samotná.

Vôňa detstva i osudovej lásky

Niekto hovorí, že vôňa Chanel No. 5 je odkazom na detstvo, ktoré Coco Chanel strávila v kláštornom sirotinci, iní zase, že vznikol ako spomienka na jej životnú lásku Arthura Capela, ktorý o dva roky skôr tragicky zahynul pri autonehode. Nech je to tak, či onak, ruský parfumér v roku 1921 pre Coco Chanel namiešal revolučnú vôňu, ktorej základom boli aldehydy, čiže syntetické látky, ktoré evokujú vôňu mydla a čistoty. Vôňa je zložená z viac ako 80 ingrediencií, medzi jej hlavné nóty však patrí kosatec, jazmín, ylang-ylang, ambra a santalový olej.

Číslo päť ako šťastné číslo

A prečo práve Chanel No. 5? Odpoveď je prostá. Chemik vytvoril desať vzoriek a francúzska návrhárka sa zamilovala práve do toho s číslom 5, ktoré bolo zároveň aj jej šťastné. A pretože Coco Chanel verila v magickú silu čísel, nenechala nič na náhodu a svoju prvú vôňu uviedla na trh 5. mája 1921. Naprieč storočím potom vznikali limitované edície flakónov, na ktorých dizajne sa podieľal napríklad aj Salvador Dalí alebo Andy Warhol. Vôňa ale zostala vždy rovnaká – nadčasová, zmyselná a jednoducho dokonalá.

Zdroj foto:  Unsplash.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.