Viete, čo je La Niña?

Fenomén La Niña (alebo aj chladná fáza oscilačného módu ENS0, či náprotivok fenoménu El Niño) ovplyvňuje teplotu vzduchu, atmosférickú cirkuláciu a zrážky v mnohých častiach sveta. 

viete_1100x700

Počas jeho aktivity sa objavujú aj neobvykle veľké rozdiely v tlaku vzduchu medzi Južnou Amerikou a Indonéziou (Havajská tlaková níž, Indonézska tlaková výš), ktoré vedú k vzniku silnejšieho vetra.

Svetová meteorologická organizácia (WMO) predpokladá, že bude možné hovoriť o jave La Niña v najbližších pár týždňoch a pretrvá približne do začiatku budúceho roka. Jeho výskyt potvrdzujú dva fakty: teplota povrchových vrstiev Tichého oceánu v centrálnej a východnej oblasti rovníka je o 0,5 stupňa nižšia ako je jej priemer. Druhým faktom je zmena atmosférickej cirkulácie - pasáty v Tichom oceáne a studený Peruánsky prúd naberajú na sile. Tento stav výrazne ovplyvní počasie hlavne v oblastiach v Tichom oceáne.

Vplyv javu La Niña na počasie vo svete

Pod vplyvom La Niñe budú zrážky intenzívnejšie na severovýchodnom pobreží Austrálie a v juhovýchodnej Ázii. V Južnej Amerike naopak bude pršať menej ako obvykle, na tichomorskom pobreží
bude zároveň chladnejšie ako v priemere. Na pobreží Mexického zálivu bude teplejšie a v Atlantiku sa budú často tvoriť mnohopočetné hurikány. La Niña ovplyvňuje počasie aj v iných
oblastiach: africký roh bude musieť častejšie čeliť suchám, zatiaľ čo v južnej časti Afriky sa bude vyskytovať viac zrážok ako obvykle. Infografika ukazuje vplyv javu La Niña na rôzne kontinenty.

Príchod zimného počasia do našej oblasti, ale aj počasie kdekoľvek inde na svete, sledujte jednoducho a rýchlo v bezplatnej aplikácii Počasie & Radar:
Verzia pre Android i iOS:

• Google Play Store: https://play.google.com/

• App Store: https://itunes.apple.com/


O nás
Tvorcom aplikácie Počasie & Radar je nemecká meteorologická spoločnosť WetterOnline, ktorá už od roku 1996 pripravuje predpoveď počasia pre celý svet s veľkým profesionálnym nasadením a osobným nadšením. Je najväčším poskytovateľom meteorologických služieb v Nemecku a prostredníctvom aplikácií aj v ďalších 40 krajinách sveta. Viac ako 130-členný tím zamestnancov spoločnosti WetterOnline sa denne stará o to, aby sa k používateľom dostala presná a spoľahlivá predpoveď počasia.
Aplikácia Počasie & Radar je na slovenskom trhu od roku 2016 a teší sa mimoriadnej obľube.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.