Viete ...

... ako potlačiť nevoľnosť bez chémie; ako si chrániť zuby; kedy piť a kedy nepiť mlieko; prečo sa nehádať; a čo všetko zmôže hudba? Máte vo zvyku pri každom náznaku nevoľnosti a bolesti vhodiť do seba nejakú "zázračnú" pilulku?

viete_1100x700

Odolajte a vyskúšajte zázvor - pomôže bez vedľajších účinkov - nezaťaží pečeň a nevyvolá celkový útlm organizmu, naopak, potlačí únavu, pozdvihne tlak a upokojí žalúdok. Zázvorový nápoj si pripravíte nasledovne: Čerstvý zázvor nakrájajte na plátky a nechajte pár minút vylúhovať v horúcej vode. Potom do vody pridajte citrón a med. Teplý (ale nie horúci) nápoj pite po dúškoch ako liečivý čaj.

Nehádajte sa a vaše cievy si zachovajú väčšiu pružnosť. Vedci pomocou počítačovej tomografie zistili, že dvojice, ktoré sa každú chvíľu hádajú o citlivých témach (deti, zdravie, peniaze, blízka rodina...) a používajú ostré, zraňujúce slová a výčitky, dávajú zabrať svojim cievam, ktoré strácajú pružnosť a príliš rýchlo tvrdnú. A nielen to: ľudia, ktorí dokážu diskutovať o citlivých témach s väčšou rozvahou a viac-menej v pokoji, majú v lepšom stave aj imunitný systém a otvorené rany sa im hoja oveľa rýchlejšie. Inak povedané: viac slušnosti a zdržanlivosti rovná sa viac zdravia.

Tmavé kruhy pod očami, šklbanie viečkom, zdurené ďasná a krvácanie z nosa signalizujú, že trpíte výrazným nedostatkom vitamínu C. Jeho chemické "napodobeniny" však nie sú to, o čo vás telo žiada. Zamerajte sa na listovú zeleninu a ovocie. Do jedálneho lístka pridajte tiež čerstvú vodu, nízkotučné mliečne výrobky a zredukujte príjem soli.

Začínajú sa vám kaziť zuby? Nečudujte sa, ak ich po celý deň vystavujete útoku kyselín. K najhorším zlozvykom patrí v tejto súvislosti popíjanie sladených nápojov a džúsov; každodenná konzumácia (voči zubnej sklovine mimoriadne agresívnych) citrusových plodov a dresingov (horčica, majonéza, kečup); nevyplachovanie úst po jedle, ako aj okamžité čistenie zubov po jedle a celodenné "hryzkanie" čohosi. Zubom osoží, keď si po konzumácii každej drobnosti vypláchnete ústa vodou a po kyslých, agresívnych jedlách vypijete kvôli neutralizácii kyselín hlt mlieka alebo zjete kúsok syra. Na citlivo reagujúce zuby používajte iba zubné pasty s veľmi miernym abrazívnym účinkom a neskúšajte domáce bielenie zubov.

Dietológovia sa nevedia dohodnúť, či je pitie mlieka v dospelom veku zdraviu škodlivé, alebo prospešné. A tak, ako u väčšiny vecí, aj v prípade mlieka záleží na individuálnom stave organizmu a preferenciách. Mlieko a mliečne výrobky sa odporúčajú konzumovať, pretože: obsahujú vitamín D a dôležité kalcium, ktoré znižujú riziko rakoviny prsníka a pomáhajú pri udržovaní optimálnej hmotnosti (maximálne však možno konzumovať dve menšie porcie mlieka, jogurtu alebo syra denne); v prípade konzumácie nízkotučných (!) mliečnych výrobkov sa znižuje nebezpečenstvo vzniku cukrovky tzv. druhého typu a zároveň sa znižuje riziko infarktu. Mlieko a mliečne výrobky sa neodporúčajú konzumovať, pretože: zadržiavajú hlieny a obsahujú laktózu (zvyčajne aj hormóny), vďaka čomu sa u žien až o tretinu zvyšuje pravdepodobnosť výskytu rakoviny vaječníkov; môžu spôsobovať problémy s pokožkou (vyrážky, nečistoty, rozširujúce sa póry). Kompromis? Pite a jedzte iba nízkotučné mlieko a mliečne výrobky (skôr sporadicky ako pravidelne); pri pití mlieka myslite na to, že mlieko nie je biela voda, ale potravina (obmedzujte dávky); uprednostňujte mliečne bio-výrobky.

Hudba ako prostriedok na chudnutie? Čudujte sa svetu, áno! Ženy cvičiace pri hudbe sa zbavia väčšieho počtu kilogramov a za kratšiu dobu v porovnaní so ženami, ktoré majú rady pri cvičení ticho. Nejde však o nič mystické. Hudba "iba" vypína tzv. racionálnu časť mozgu, vďaka čomu sa zlepšuje výdrž; inak povedané, vhodná hudba (podľa vlastného výberu) pomáha zabudnúť na únavu a podnecuje optimizmus.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.