Vytlačiť túto stránku

Viete ...

Napísal Rakúsky Turizmus 08. júl 2018

Vo Viedni nájdete spolu viac ako 2.000 parkov a zelených plôch, ktoré lákajú na oddych často len pár krokov od obľúbených turistických trás. Viedeň je preto právom nazývaná aj  mestom zelených oáz.

To, aký je Dunaj nádherne modrý, zvečnil už Johann Strauß vo svojom svetoznámom valčíku. No to, aké je mesto plné zelene, prekvapuje niektorých návštevníkov ešte aj dnes. Ešte pred malou chvíľou sa prechádzali cez pulzujúce centrum a obdivovali prepychové cisárske stavby alebo modernú architektúru – a zrazu už oddychujú pod starými stromami a počujú vtáčí spev či žblnkot vody. Okrem veľkých viedenských parkov môžete v rakúskej metropole a jej okolí objaviť aj mnohé ďalšie krásne zákutia, ktoré poznajú iba domáci.

Záhrada s bohatou históriou

Botanická záhrada vedľa zámku Belvedere, ktorá patrí Viedenskej univerzite, umožňuje návštevníkom nahliadnuť do sveta flóry rôznych kontinentov.

V roku 1754 kúpila arcivojvodkyňa Mária Terézia pozemok vedľa cesty Rennweg s rozlohou asi dvoch hektárov, aby tam založila záhradu s liečivými bylinami. Dnes tento areál s asi 12 000 druhmi rastlín neslúži iba na vedecké účely, ale je prístupný aj pre verejnosť. Domácim druhom zvierat – mnohým vtákom, motýľom a asi 130 druhom hmyzu z čeľade včelovitých – ponúka Botanická záhrada priestor pre život takmer v centre mesta.

Záhrada pozostáva z rôznych častí, ktoré sú zamerané napríklad na liečivé a úžitkové rastliny, rakúsku flóru či vysokohorské rastlinstvo. V obrovskom skleníku môžu návštevníci obdivovať exotické druhy z celého sveta a v jazierkach, ktoré čiastočne pochádzajú ešte z obdobia založenia záhrady, rastú nádherné vodné rastliny a kvitnú lotosy.

Do Botanickej záhrady môžete vstúpiť cez tri vchody: z ulíc Mechelgasse/ Praetoriusgasse, cez Horný Belvedere/Alpengarten alebo pri bráne Jacquintor v uličke Jacquingasse.

Záhrada je otvorená do 25. marca 2018 od 10:00 do 17:00 hod a od 26. marca do 30. septembra 2018 od 10:00 do 18:00 hod.

Botanická záhrada Viedenskej univerzity, web: www.botanik.univie.ac.at 

Električkou do viníc

Na jedenástich mestských turistických chodníkoch môžu návštevníci preskúmať zeleň okolo Viedne.

Viedenské turistické chodníky sú dlhé viac ako 240 kilometrov a vedú zväčša cez Viedenský les na okraji metropoly alebo cez viedenské prímestské rekreačné zóny. Jedným z nich je Mestský turistický chodník č. 1, ktorý ponúka nádherný výhľad na celé mesto. Chodník začína na konečnej zastávke električky D vo vinárskej mestskej časti Nussdorf a s miernym stúpaním vedie cez vinice a les na vrch Kahlenberg. Na celej jeho trase sa turisti môžu tešiť na skvelý výhľad na mesto i Dunaj, ktorý si najlepšie vychutnajú pri pohári zeleného veltlínskeho v jednej z reštaurácií Heurige ponúkajúcich mladé víno.

Kto sa radšej prechádza pri vode, mal by sa vybrať na Viedenský vodný chodník. Jeho trasa vedie okolo Horného a Dolného starého ramena Dunaja a turisti sa tu dozvedia veľa zaujímavostí nielen o histórii, ale aj o faune a flóre tohto regiónu.

Všetky turistické chodníky, ktoré spravuje Lesný a poľnohospodársky podnik mesta Viedeň (MA 49), sú výborne označené a dostupné verejnou dopravou. Na mimoriadne atraktívnych miestach sú pre rodiny s deťmi pripravené ihriská s možnosťami na sedenie a oddych.

Lesný a poľnohospodársky podnik mesta Viedeň, web: www.wien.gv.at/umwelt/wald/freizeit/wandern/wege