Vytlačiť túto stránku

Viete, že...

Napísal MP 10. apríl 2018

...Mobily sú s nami už viac ako 20 rokov.  Od prvého telefonátu z mobilu uplynulo už 45 rokov. K bežnému človeku sa však tieto zázračné prístroje dostali až neskôr. Pripravili sme si pre vás prehľad toho, ako sa menila naša komunikácia v závislosti od vývoja zariadení, ktoré navždy zmenili náš život.

 

apple iphone1000x667

Ako ovplyvňovali našu komunikáciu?

Telefonovanie z mobilu spôsobilo ignorovanie pevnej linky

Mobilný telefón sa stal jednoduchou cestou, ako si zjednodušiť komunikáciu nielen s rodinou, ale aj v práci. Začali sme byť zastihnuteľní všade. 

SMS správy si našli svojich priaznivcov

SMS správy vyhovovali najmä tým, ktorí preferovali písanie pred rozprávaním alebo sa hanbili telefonovať. Mladí ľudia dokázali „prepísať“ aj viac ako 200 správ denne.

Prezváňanie sa stalo symbolom vyjadrenia citu

Zavolaj mi, myslím na teba – aj tak sa dalo interpretovať to, keď vás niekto prezvonil. Ak išlo o niekoho špeciálneho, prezvonenie dokázalo vyvolať eufóriu či motýliky v bruchu. 

Nastúpili prvé emotikony

A pomerne rýchlo sa stali súčasťou každodennej komunikácie. Bývalému priateľovi ste mohli poslať napríklad smutného macka.

Fotím, fotíš, fotíme...

Doslova všetko a všade. Prvý telefón so slušným zabudovaným fotoaparátom, ktorý mal 2 pixely bol Ericsson K750i. Vyzeralo to, že fotoaparátom pomaly odzvonilo. Začali sme dokumentovať všetko naokolo, ale aj seba. 

Stále viac možností

Prispôsobiteľné zvonenia či kryty telefónov. Mobily sa stali spôsobom sebavyjadrenia. A vďaka hrám či počúvaniu hudby aj zdrojom zábavy.

Internet v mobile a zázrak menom Wi-Fi

Komunikáciu masívne ovplyvnila dostupná sieť v mobilnom telefóne a samozrejme aj kroky k dnešnej free Wi-Fi zone, bez ktorej si dnes už len ťažko dokážeme svoj život predstaviť.

Mobil ako nevyhnutnosť

S príchodom smartfónov sa mobil stal nástrojom doslova na všetko. Dokážeme cez neho objednávať tovar, nakupovať, pracovať, chodiť na sociálne siete či platiť účty. Pribudli užitočné aplikácie, s ktorými je všetko jednoduchšie a rýchlejšie. Stále viac dátujeme a riešenie každodenných úloh je vďaka mobilom pohodlnejšie.

Meníš, mením, meníme

Mobilné zariadenia nám zjednodušujú život, ale pri nedôslednom používaní sú záťažou pre našu planétu. Vďaka rýchlemu technologickému vývoju a najmodernejším trendom meníme jednotlivé modely častejšie ako predtým. Lenže čo s tými starými? Mobil rovnako ako aj iná elektronika nepatrí do smetného koša, je potrebná odborná recyklácia. Jediný odhodený mobilný telefón dokáže otráviť viac než 1000 litrov pitnej vody a rovnako aj pôdu. Časom sa z neho totiž začnú uvoľňovať ťažké kovy a toxické látky.

Aj nepotrebný mobil môže pomôcť

Zabrániť škodám na životnom prostredí aj vlastnom zdraví je jednoduché. Staré kúsky stačí zaniesť na zberné miesto alebo späť do predajne. Najväčšiu zbierku mobilov robí na Slovensku už šiesty rok Orange. Tento rok sa navyše spojil s Múzeom Mobilov v Dobšinej, vďaka čomu má aj váš starý kúsok šancu obohatiť túto unikátnu kolekciu. Naopak, poškodené modely, ktoré má múzeum v archíve a už ich nevyužije, zase odovzdá Orangeu na recykláciu.

Za každý odovzdaný kus navyše Orange prispeje sumou 0,50 eur neziskovej organizácii, tentokrát Lige proti rakovine. Každým starým telefónom tak pomáhate trikrát – životnému prostrediu, kultúrnemu dedičstvu a tiež dobrej veci. Okrem dobrého pocitu môže byť vašou odmenou aj nový smartfón. Viac informácií nájdete na webovej stránke Orangeu v časti Spoločenská zodpovednosť.