Vytlačiť túto stránku

Viete, že...

Napísal femme 21. február 2018

... cvičením jogy a meditovaním sa dokážeme dopracovať k duševnému ale aj k zlepšeniu fyzického zdravia? Jednotlivé cviky a meditácia majú celostný prístup, ktorý má dostať telo, ducha a dušu súčasne do súladu. 

joga family18

Z niekoľkoročného pozorovania ľudí, ktorí pravidelne cvičia jogu  a meditujú  je zrejmé, že títo jedinci žijú dlhšie  a zriedkavejšie sú  zasiahnutí civilizačnými chorobami. Milióny ľudí na celom svete využívajú blahodarné účinky jogy a meditácie, ale zrejme netušia, že tieto účinky začínajú na molekulárnej úrovni.

V ich tele sa v menšej miere vytvárajú gény vyvolávajúce zápaly. To, že stres je z jednou príčin vzniku onkologických ochorení je už dlhšie známe. Na príčine je aj produkcia bielkovín, ktorá spúšťa silný (chronický) stres. Ak v organizme človeka dlhodobo prevláda zápal, urychľuje jeho stárnutie, prepuknutie závažných chorôb a zvyšuje riziko vzniku rakoviny.

Zápal v tele je užitočný, pokiaľ dočasne posilní imunitný systém, ktorý chráni naše telo pred zranením a infekciami.  Chronický zápal v tele vplýva nielen na fyzickú stránku človeka, ale výrazne dokáže ovplyvniť aj psychický stav.

Zo štúdie britských vedcov na vzorke 896 cvičencov vyplýva, že pravidelne cvičiaci ľudia, ktorí navyše  meditujú, alebo sa venujú iným dýchacím  a pohybovým cvikom (napr. qigong, čchi kung a taiči), netrpia toľkými zápalmi a súčasne u nich klesá aj hodnota zápalových proteínov.