Vytlačiť túto stránku

Viete že...

Napísal TS 14. február 2018

... guma použitá na topánky pre astronautov je len jeden z viac ako 112 000 patentov, ktoré vlastní technologická spoločnosť 3M.

V 36 laboratóriách po celom svete pracujú vedci pod hlavičkou 3M na tom, aby posúvali poznanie človeka o kus ďalej, ale tiež pomohli ľudstvu v každodennom živote. Rozsah ich záujmu je obrovský a dnes majú za sebou množstvo inovácií v oblasti medicíny, automobilového priemyslu, IT technológií, či bezpečnosti práce.

„Veda a technický pokrok idú od nepamäti ruka v ruke, pričom tvoria a zároveň menia svetové dejiny. Aplikovaním vedeckých poznatkov do praxe prispieva k tomuto procesu svojím dielom aj technologická spoločnosť 3M, ktorej výrobky uľahčujú život aj prácu miliónom ľudí po celom svete,“ hovorí Sona Roventa-Hakszer, country manager spoločnosti 3M na Slovensku. Unikátny pre Slovensko je napríklad systém emisných a technických kontrolných nálepiek pre motorové vozidlá a tiež nálepiek kontroly originality, ktorý od roku 2007 využíva nálepky vyrobené spoločnosťou 3M.    

Prvá spoločnosť na Mesiaci

V čase vesmírnych pretekov spoločnosť 3M úzko spolupracovala s americkou vládou na príprave technológií, ktoré mohli v kozmickom programe pomôcť. Mnohé boli použité v jeho rôznych častiach, ale jedna z nich doslova postavila človeka na Mesiac. Keď 20. júla 1969 vesmírna loď Apollo 11 pristál na Mesiaci a Neil Armstrong a jeho kolega z posádky Buzz Aldrin vystúpili na jeho povrch, ich nohy chránili topánky vyrobené zo syntetickej gumy 3M Fluorel™. Tento materiál umožnil astronautom bezpečne stáť na povrchu Mesiaca.

Správa z vesmíru

S vesmírnymi inováciami technologická spoločnosť 3M pokračovala aj ďalej. V roku 2011 sa japonský vesmírny program JAXA spojil s  3M v špeciálnom experimente. Stetoskopom Littmann Scope-to-Scope načúvali srdcovej činnosti astronauta, ktorý bol na kozmickej stanici. Pri pokuse si astronaut sám prikladal snímač stetoskopu na hrudník a vďaka pripojeniu Bluetooth a špeciálnemu softvéru mohol lekár na Zemi v reálnom čase vidieť a počuť výsledky. Experiment zožal veľký úspech, lebo aj výborne trénovaní a zdravotne spôsobilí astronauti žijúci na Medzinárodnej vesmírnej stanici môžu raz za čas potrebovať služby pozemského doktora. A vďaka stetoskopom 3M Littman môžu mať astronauti, ale tiež ľudia žijúci na odľahlých miestach, ťažko dostupných pre rýchlu zdravotnú pomoc, lepšiu a rýchlejšiu diagnostiku, ktorá pri mozgových príhodách alebo srdcových infarktoch často znamená rozdiel medzi životom a smrťou.

Z prvej náplasti pre veľrybu prvá vodeodolná náplasť pre človeka

Všetko sa to začalo na prvý pohľad bláznivou požiadavkou na ošetrenie veľryby v núdzi, ktorú 3M neodmietlo a prácou ženy, ktorá využila všetky svoje znalosti a skúsenosti, aby vyvinula produkt, ktorý pomohol nielen veľrybe, ale dodnes pomáha tisícom ľudí po celom svete.

Cheryl Moore bola vedkyňou v 3M v Minnesote a zameriavala sa hlavne na rôzne lepidlá vhodné pre medicínske využitie. V jeden deň Minnesotská ZOO požiadala 3M o pomoc, keď jedna z jej veľrýb beluga utrpela zranenie a ZOO potrebovala obväz na jej ošetrenie. Cheryl a jej tím tvrdo pracovali na vývoji lepidla, ktoré je dostatočne pevné, aby ostalo na pokožke zvieraťa, vodeodolné a zároveň dostatočne šetrné na to, aby sa dal obväz sňať z pokožky bez jej poškodenia. Podarilo sa im to a veľryba sa úplne zotavila.

Náplasti pre veľryby ale nie sú vecou bežnej potreby človeka. Tak tím Cheryl Moore pokračoval s experimentmi s týmto lepidlom a vytvoril úplne prvú vodeodolnú náplasť aj pre človeka. Vynález Cheryl Moore vyústil do jedného z najpoužívanejších a najobľúbenejších výrobkov 3M Tegaderm™, série špeciálnych lekárskych náplastí, ktoré pomáhajú predchádzať infekciám a dobrej starostlivosti o rany. Vďaka tejto inovácii sa rany pacientom zahoja rýchlejšie a bezpečnejšie.

Mokré brúsenie konečne účinné

V roku 2017 bolo podľa Zväzu automobilového priemyslu na Slovensku vyrobených viac ako 1 000 000 vozidiel. Ale pred viac ako 100 rokmi, keď sa na cestách začali objavovať prvé motorové vozidlá, trvala niekoľko týždňov len príprava karosérie auta do podoby, v ktorej mohla ísť na montážnu linku. A už vtedy to bol príliš dlhý čas na to, aký veľký bol dopyt po automobiloch. Problémom pri príprave karosérie bol prach, veľa prachu, ktorý vznikal pri brúsení rámov karosérie. A  keď sa snažili prašnosť brúsenia znížiť pridaním vody, brúsny papier sa po navlhnutí jednoducho rozpadol. A tu prišiel na scénu Francis G. Okie, excentrický vynálezca, ktorý vynašiel prvý vodonepriepustný brúsny papier. Na jeho výrobu však potreboval viac minerálov, preto oslovil spoločnosť 3M a v roku 1921 prišiel na svet dnes už kultový produkt známy ako 3M ™ Wetordry ™ Sandpaper. Brúsny papier bol úspechom v automobilovom priemysle aj v autoservisoch, lebo pomohol eliminovať nebezpečenstvo prachu a tým zlepšil pracovné podmienky pre ich personál.