Jesenné potulky do kláštoroch

Napísal Dolné Rakúsko 06. október 2015

Jeseň je v plnom prúde a Dolné Rakúsko svojich návštevníkov pozýva objavovať históriu.
Dolnorakúsky región ponúka niekoľko svetových historických unikátov.


900 ročný kláštor Klosterneuburg obývaný Augustiánskymi mníchmi so starou vinicou  a najstarší cisterciánsky kláštor Rakúska Heiligenkreuz, v ktorom sa prelínajú prvky gotiky, romantizmu a baroka.


Kláštor Klosterneuburg - Klenot sakrálneho umenia v Rakúsku

Augustiánsky mužský kláštor Klosterneuburg patrí už takmer 900 rokov k najvzácnejším klenotom sakrálneho umenia v Rakúsku. Vďaka rozmanitým tematickým prehliadkam sa návštevníci zoznámia so vzácnym kultúrnym odkazom a históriou kláštora. Klosterneuburg je zároveň najstarším vinárskym sídlom v Rakúsku s množstvom barokových vínnych pivníc v podzemí. Od mája 2011 sa v novovytvorených priestoroch budú prvýkrát v histórii vystavovať najvzácnejšie predmety z majetku kláštora. Hlavným exponátom výstavy bude krajinská koruna Arcivojvodstva rakúskeho.

Foto: Dolné Rakúsko

V kláštore Klosterneuburg si rovnako užijete i Dolnorakúsku Vinársku jeseň. História výroby vína v kláštore Klosterneuburg siaha až do roku založenia kláštora. Vinohradníctvo bolo tradične spojené so vzdelanosťou a umením a postupne sa z neho pod pozorným dohľadom augustiniánskych mníchov stal najvýznamnejší ekonomický segment kláštora Klosterneuburg. Vinohrad kláštora Klosterneuburg má približne 900 rokov a je nielen jedným z najstarších vinohradov v Rakúsku, ale so 108 hektármi (267 akrami) obrábanej pôdy aj jeden z najväčších. Rôznorodosť terénu je unikátna: vína z kláštora Klosterneuburg sú pestované vo vyberaných viniciach v Klosterneuburgu, Viedni, Gumpoldskirchene a Tattendorfe, štyroch vinárskych oblastiach s rôznorodými vlastnosťami.
 

Kartúza Gaming

Čerstvo zrekonštruovaný kartuziánsky kláštor (najväčší a jeden z najstarších v strednej Európe) bol vysvätený v roku 1342 a sekularizovaný v roku 1782. Bývalý kláštor bol založený Albrechtom II., vojvodom Rakúskym. 452 rokov tu žili mnísi kartuziáni, ktorým sa hovorilo i „Bieli mnísi“. V období svojho najväčšieho rozkvetu bol jedným z najbohatších kláštorov v Rakúsku a duchovným centrom celého kraja.

Foto: Dolné Rakúsko

K najdôležitejším pamiatkam patria kostol, baroková knižnica s barokovými freskami Wenzela Lorenza Reinera a prelátska sála s pôsobivým štukovým stropom. Vďaka gotickému sanktusníku je kartúza umeleckohistorickým klenotom Ötscherského kraja.


Cisterciánsky Kláštor a Opátstvo Heiligenkreuz

Najstarší cisterciánsky kláštor Rakúska, ktorý leží na juhu Wienerwaldu len 15 km od Viedne, bol založený v roku 1133. Z architektonického hľadiska predstavuje jedinečné dielo, v ktorom sa v dokonalej harmónii prelínajú prvky gotiky, romantizmu a baroka. Kláštorný komplex si možno prezrieť s odborným výkladom. Tunajší mladí mnísi sa v roku 2008 preslávili na celom svete svojím gregoriánskym chorálom (CD „Chant – Music for Paradise“). Na záver prehliadky sa možno zúčastniť aj zborovej modlitby (12 a 18 hod.).

Foto: Dolné Rakúsko


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.