Vydajme sa na cestu po zámkoch a hradoch Slovenska

Tohtoročné leto nás už pobláznilo tropickými horúčavami, ale jeseň sa zdá sa byť príjemna. Preto je dobré mať prichystaný plán do každého počasia. Máte už naplánovaný nejaký výlet na túto jeseň? Ak ste to ešte nestihli, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi... 

gymes figaro19

Gýmeš

Pôsobivá zrúcanina hradu z 13. storočia, ktorá sa vypína na kopci Dúň pri dedinke Jelenec, vás dozaista vráti do čias rozprávok a povestí. Hradné veže, nádvoria, paláce či hradné opevnenia nevznikli všetky naraz, ale až postupným budovaním a spájaním. V roku 1302 Gýmeš dobil Matúš Čák Trenčiansky, no neskôr bol z neho vyhnaný a hrad zostal kráľovským majetkom. Zrúcanina hradu Gýmeš ponúka krásny výhľad na okolité lesy a krásnu slovenskú prírodu. 

Čachtický hrad

V Malých Karpatoch vášmu zraku určite neunikne zrúcanina hradu z 13.storočia, ktorá je opradená viacerými povesťami o jej najznámejšej majiteľke, uhorskej grófke Alžbete Báthoryovej, prezývanej Čachtická pani. Tradovalo sa, že zámožná Bátorička sa kúpala v krvi svojich služobných, aby si tak zachovala večnú mladosť. Údajne bola viackrát pristihnutá aj pri mučení či zavraždení svojich slúžok, ktoré neskôr zakopala v okolí Čachtického hradu. Vďaka vysokému spoločenskému postaveniu bola odsúdená len na domáce väzenie a jej komplici boli popravení.

Bratislavský hrad 

Aj keď ide asi o našu najznámejšiu pamiatku, veľa Slovákov ešte Bratislavský hrad nemalo možnosť navštíviť. Prvé počiatky hradu siahajú až do 13. storočia, pričom v 15. storočí bola jeho pôvodná podoba prestavaná na tú dnešnú. Okrem krásnej historickej budovy a francúzskych záhrad môžete na hrade obdivovať aj historické múzeum. Návštevu bratislavského hradu môžete spojiť s nejakým zaujímavým podujatím, ktoré sa na hrade často organizujú.

Považský hrad 

Zrúcanina Považského hradu, nazývaného aj Bystrický hrad, sa týči na strmom vrchu na pravom brehu rieky Váh neďaleko Považskej Bystrice. Prvá zmienka o hrade pochádza z roku 1316, ale  neoverené zdroje tvrdia, že bol postavený už okolo roku 1128. Priaznivá poloha Považského hradu vám poskytne možnosť kochať sa krásami okolitej slovenskej prírody a premýšľať nad tým, ako sa kedysi po hradných priestoroch prechádzali jeho majitelia a služobníctvo.

Smolenický zámok

Pôvodný stredoveký hrad vznikol približne v 14. storočí. Jeho súčasná podoba bola vystavaná na základoch pôvodného stredovekého hradu, ktorý v 19.storočí vyhorel. Už na prvý pohľad vám tento rozprávkový zámok vyrazí dych, a to ste ešte nevideli anglické záhrady, ktoré sa skrývajú za jeho bránami a plynule prechádzajú do hustého lesa. Zámok je v správe Slovenskej akadémie vied, ktorá v jeho priestoroch usporadúva rôzne vedecké konferencie.

Figaro pre vás vybralo 24 krásnych slovenských miest, ktoré by ste si určite nemali nechať ujsť. Stačí, ak sa na týchto miestach odfotíte s čokoládou Figaro a zapojíte sa do súťaže o ceny v celkovej hodnote 9000 eur. Týždenne môžete vyhrať tablet alebo akciu od zľavového portálu ZľavaDňa. Čím viac výletov podniknete a fotiek nahráte, tým máte väčšiu šancu vyhrať hlavnú výhru, ktorou je rozprávková rodinná dovolenka na Rodose od FiroTOUR a truhlice plné skvelej čokolády. Súťaž trvá od 17.6. do 15.9. 2019 na www.figaro.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.