Vytlačiť túto stránku

Krkonoše na kolesách

Napísal TS D. Plátková, Czech Tourism 10. apríl 2019

Krkonoše - zväzok štyridsiatich miest a obcíuvádza do života projekty na podporu cestovného ruchu v celom turistickom regióne a zaisťujú ich koordináciu i financovania. Oficiálnym turistickým internetovým portálom Krkonôš sú webové stránky www.krkonose.eu. 

krkonose ladislav lenner czechtourism

Obsahujú rozsiahlu databázu informácií o najvyšších českých horách v českom, nemeckom, anglickom a poľskom jazyku, mapové zákresy, fotografie a rad ďalších odkazov. Pohorie si môžete prezrieť prostredníctvom webových kamier. Zmapované je tu doslova všetko, čo môže návštevníka na území zaujímať - cyklotrasy, náučné chodníky, výlety pre rodiny s deťmi, propagačné materiály, podrobnosti o regióne, o celoročných športových a voľnočasových možnostiach.

Krkonoše zo sedla bicykla je projekt, ktorý značne zlepšuje v horských, ale najmä v podhorských oblastiach Krkonôš podmienky pre cykloturistiku. Jeho podstatou bolo a je zabezpečiť starostlivosť o značenie a vybavenie mobiliárom (orientačné mapy, odpočinkové miesta) jednotlivých cyklotrás a ich propagáciu.

Krkonošské cyklobusy, ako špeciálna verejná doprava s prepravou bicyklov, prepája najvyššie české pohorie sieťou autobusových liniek s nadväznosťou na ďalšie spoje do jednotlivých údolí i do podhoria a tým sa zlepšuje dopravná obslužnosť celého regiónu, ako pre turistiku tak i cykloturistiku.

Rozmáhajúcej sa záujem o cyklistiku motivuje k vytipovaniu ďalších miest. Za tým účelom bolo v priebehu uplynulého roka 2018 naplánované a študijne  na bicykloch prejdených niekoľko cyklotrás v Krkonošiach a ich priebeh natočený na videá. Videá sú spracované pre lepšiu predstavu cyklistov, ktorí cyklotrasy v Krkonošiach nepoznajú, aby našli inšpiráciu na výlety i dovolenku. V cca. dvojminútových videách je zachytené to podstatné a najzaujímavejšie z cyklotrás pretínajúcich celé Krkonoše. 

Prevedú vás napríklad z Kořenova cez tri rozhľadne do Jilemnice. V západných Krkonošiach ponúknu Zjazd do kraja zapadnutých vlastencov. Z Horních Míseček vedie trasa k rázcestiu U Štyroch  pánov, pešo sa pozriete k Prameňu Labe, Labské búde a odtiaľ schádzate do Vrchlabí. 

Dlhý zjazd z Hnedého vrchu v Peci pod Sněžkou vás zavedie do Vrchlabí. A posledný Rýchorsky zjazd ukáže malebnú časť východných Krkonôš z Hornej Malej Úpy do Trutnova.

K videám s cykloturistickú tematikou bude vytlačená brožúrka s QR kódmi a odkazom priamo na "kanál Krkonoše Zväzok". Cyklobrožuru získate v priebehu jari 2019 v krkonošských informačných centrách. Videá sú zverejnené na Youtube kanáli "Krkonoše Zväzok" - https://www.youtube.com/channel/UC7pPPkjOjqZ6-8ONwEFukqw.

Rozmyslite, ktorá trasa je pre vás najlákavejšie, ktorú si na jar prejdete. Alebo vyskúšajte všetky, a potom nám dajte vedieť prostredníctvom facebooku: www.facebook.com/Krkonose.eu

Spracovala: D. Palátková

Krkonoše, FOTO Ladislav Renner, CzechTourism