Vytlačiť túto stránku

Očarujúca príroda rakúskych hôr

Napísal Rakúsky Turizmus 28. marec 2019

Kto chce zažiť fascinujúcu prírodu a hľadá osvieženie počas horúcich letných dní, mal by sa vybrať do hôr. Vysoko hore je vzduch príjemne svieži, vaše zmysly poteší sýtozelená farba stromov i lúk a čaká tu na vás veľa zaujímavých objavov.

Napríklad počas jazdy po pamiatkovo chránenej Großglocknerskej vysokohorskej ceste, ktorá vám poskytne výhľad na najvyšší vrch Rakúska Großglockner vysoký 3.798 metrov. V rokline Tscheppaschlucht v Korutánsku sa turisti príjemne ochladia a hravú zábavu pre všetkých ponúkajú zážitkové svety a rozprávkové chodníky v tirolských horách.

Najkrajšia panoramatická cesta

Počas jazdy po Großglocknerskej vysokohorskej ceste sa vám naskytnú podmanivé výhľady. Pamiatkovo chránená Großglocknerská vysokohorská cesta otvorená v roku 1935 sa cez početné zákruty vinie z údolia až do výšky 2.369 metrov na vyhliadku Franz-Josefs-Höhe. Asi 50 kilometrov dlhá cesta spája rakúske spolkové krajiny Salzbursko a Korutánsko a patrí k najkrajším panoramatickým cestám v Európe.

Za každou zákrutou na vás čaká vždy o niečo impozantnejší výhľad. Naokolo sa týčia velikáni vyšší ako tritisíc metrov, až váš pohľad napokon spočinie na najvyššom vrchu Rakúska - 3.798 metrov vysokom Großglockneri. Počas jazdy sa mení aj klíma: iba v priebehu niekoľkých hodín prejdú návštevníci všetkými klimatickými pásmami Strednej a Severnej Európy, od miernej klímy v údolí až po polárne pásmo alpínskej oblasti.

Po ceste nahor i nadol môžete toho veľa obdivovať. Oplatí sa navštíviť deväť bezplatných výstav, vybrať sa po rodinných turistických chodníkoch k vodopádom či urobiť si peknú fotografiu na jednom z atraktívnych miest.

Großglocknerská vysokohorská cesta je otvorená od začiatku mája do začiatku novembra. Prejsť po nej môžete vlastným autom, poplatok za prejazd zaplatíte priamo na mieste alebo online. Ešte viac pôžitkov z prírody a faktov ponúka turistom jazda autobusom Glocknerbus, ktorý premáva napríklad z mesta Salzburg a Zell am See až na vyhliadku Franz-Josefs-Höhe.

Web: www.grossglockner.at