Východné Tirolsko v celej kráse

Napísal Rakúska turistika 18. jún 2018

Východné Tirolsko je najkrajšie medzi Großglocknerom a Dolomitmi. Nikde inde nie ste tak blízko k oblohe a nikde inde sa tak prirodzene nespájajú a nedopĺňajú tradície a moderna, jednoduchosť a luxus namiesto toho, aby sa vzájomne vylučovali.

V jednej chvíli sa posilníte chutnou desiatou z ruksaku a napijete sa krištáľovo čistej vody priamo z potoka, aby ste sa iba o niečo neskôr nechali rozmaznávať kulinárskymi špecialitami na najvyššej úrovni v sprievode ušľachtilých vín. To všetko je korunované nefalšovanou pohostinnosťou, ktorá pramení naozaj zo srdca.

Gradonna: dedina na úpätí Großglocknera
V obci Kals am Großglockner sa nadšení alpinisti stretávali už pred viac ako 200 rokmi. Priťahoval ich Großglockner – najvyšší vrch Rakúska. Mýtus tohto 3 798 metrov vysokého velikána žije dodnes a fascinuje aj ľudí, ktorí neholdujú horolezectvu.

Nad touto tirolskou dedinou sa nachádza Gradonna Mountain Resort. Nielen jeho poloha ale aj rezort ako taký sú úplne výnimočné. To pocítite najneskôr vo veľkej vstupnej hale, ktorá vonia limbovým drevom. Rezort vsadený do úchvatnej prírody pôsobí ako amfiteáter pre všetkých, ktorí hľadajú oddych. Je to miesto, kde môžete vypnúť a znova nájsť samých seba.

Už pred raňajkami stretnete dobre naladených hostí, ktorí svoj deň začínajú vo vonkajšom bazéne alebo osviežujúcom jazere. Raňajky vo forme bufetu nenechajú nesplnené žiadne z vašich prianí a ponúknu vám bohatý výber regionálnych špecialít. Dobre posilnení sa môžete vybrať do hôr, na prechádzku či ľahnúť si s knihou na slniečko vo wellness zóne.

Ekológia z presvedčenia
Zelené nie sú iba okolité lúky a lesy, ale aj samotný rezort Gradonna. Srdce Gradonny totiž bije ekologicky, no nie z donútenia, ale zo silného presvedčenia. Luxusná dovolenka spojená so zážitkami v prírode: to je vízia budúcnosti, ktorá tu existuje v praxi a pýši sa viacerými cenami, napr. ocenením Green Luxury Award, Tirolskou cenou za drevostavbu či ocenením Europe’s Leading Green Resort.

Štvorhviezdičkový hotelový komplex je koncipovaný ako horská dedina a leží vo výške 1350 metrov nad morom. Okolo hotela je roztrúsených 41 apartmánových domov s rozlohou až 120 m². Namiesto vidieckej architektúry tu nájdete kubistický štýl a celý areál je úplne bez áut.

Národný park Vysoké Taury: najväčšia chránená oblasť v Alpách
Gradonnu obklopuje Národný park Vysoké Taury, najväčšia chránená oblasť v Alpách. Trojtisícovky tu vskutku siahajú až k nebesiam a neskrotená horská príroda vás úplne opantá. V národnom parku nájdete tretinu rakúskych druhov rastlín a asi 10.000 druhov zvierat. Pri troche šťastia natrafíte na „veľkú päťku“ tunajšej fauny: kozorožce, kamzíky, bradáne žltohlavé, orly skalné a svište.

Dolomiten Residenz Sillian: miesto na slnku
Dedina Sillian leží v údolí Hochpustertal a na juhu hraničí s Južným Tirolskom. Obklopení úchvatným svetom Dolomitov si teda v tomto regióne užijete obzvlášť veľa slnka pri športe i oddychu. V izbách a suitách hotela Dolomiten Residenz prevláda alpský štýl. Drevo, koža, prírodný kameň a malé ručne vyrobené detaily vytvárajú pocit útulnosti, pohody a spätosti s prírodou.

Neobyčajné lahôdky a východotirolské špeciality sú základom 5-chodového gurmánskeho menu a tematických bufetov. Vďaka šetrnej príprave si vyberané prírodné suroviny zachovávajú svoju plnú chuť.

Akčná zábava a relax: wellness s celou rodinou
Miesto na slnku je ako stvorené na relax s celou rodinou. V Dolomiten Residenz Sillian vám takýto oddych ponúkame v kategórii „superior“: zábava pre deti a relax pre dospelých u nás totiž kráčajú ruka v ruke. O deti od troch rokov sa postaráme v klube Häppi-Päpi-Mini-Club a zábava pre tínedžerov je na programe v samostatnom klube. Pre vaše ratolesti máme pripravený samostatný vnútorný bazén s veľkou šmykľavkou a vy si zatiaľ môžete užívať zaslúžený wellness program.

Športové zážitky s fantastickým výhľadom
Milovníci pohodovej cyklistiky nájdu hneď za hotelom Drávsky cyklistický chodník. Požičanie bicykla je bezplatné a dvojkolesový tátoš vás odvezie až do slnečného mestečka Lienz. Trasa pritom vedie mierne dole kopcom a naspäť sa môžete pohodlne i s bicyklom vrátiť vlakom.

Na horskom bicykli či počas turistiky môžete zamieriť vysoko do Lienzských a Sextenských Dolomitov. Určite si nenechajte ujsť ani rýchly rafting na priezračnej chladnej rieke. Golfistov určite očarí Golfový klub v Lienzi s veľkolepou panorámou Dolomitov, ktorý je od hotela vzdialený iba 20 minút. 27-jamkové majstrovské ihrisko sa považuje za jedno z najkrajších v Rakúsku.

Východné Tirolsko so svojou rozmanitou prírodou tróni medzi Vysokými Taurami a Dolomitmi ako drahocenný klenot v celej svojej kráse. Je to jednoducho pôžitok pre všetky zmysly: stačí, ak sa úplne odovzdáte vnemom vášho zraku, sluchu, hmatu, čuchu i chuti a v tom okamihu necháte všedné starosti ďaleko ďaleko za sebou.

Viac na www.enjoy-osttirol.at

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.